ΕΚΠΑ: Προτάσεις για στήριξη των προσφύγων

Στο πλαίσιο των κατευθύνσεων που ετέθησαν από την Έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη, το Σάββατο 2 Απριλίου 2016, με τη συμμετοχή της Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας, Καθηγήτριας Σ. Αναγνωστοπούλου, η Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, προτείνει συντονισμένες δράσεις για τη στήριξη και την εκπαίδευση των προσφύγων. Οι δράσεις αυτές, ενδεικτικά, περιλαμβάνουν:

  1. Ψυχολογική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη
  2. Γλωσσική εκπαίδευση
  3. Διαπολιτισμική εκπαίδευση
  4. Επιμόρφωση Στελεχών και Πιστοποίηση

Τα προτεινόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι δυνατόν να υλοποιηθούν στους χώρους προσωρινής εγκατάστασης των προσφύγων, στους χώρους της Φιλοσοφικής Σχολής και του Διδασκαλείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας και σε σχολεία, στην περίπτωση ένταξης σε κάποια βαθμίδα της εκπαίδευσης. Αφορούν σε προγράμματα τυπικής, άτυπης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Τα προγράμματα εξ αποστάσεως μπορούν να υλοποιηθούν με τη βοήθεια της πλατφόρμας ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης του ΕΚΠΑ.

Πρωταρχικός στόχος των προγραμμάτων είναι η στήριξη και η εκπαίδευση του προσφυγικού πληθυσμού με σκοπό την καλύτερη προσαρμογή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, είτε στην περίπτωση παράτασης της παραμονής τους στην Ελλάδα είτε σε μελλοντική μετάβασή τους σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Η Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, απέναντι στη μεγάλη πρόκληση του προσφυγικού και αποβλέποντας ειδικότερα στην εκπαιδευτική ενίσχυση των προσφύγων/ μεταναστών επιθυμεί, χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία, το ανθρώπινο δυναμικό και την επιστημονική εμπειρία που διαθέτει, να καλύψει όλο το φάσμα των εκπαιδευτικών αναγκών από τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ως και την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων που είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας.

Η Φιλοσοφική Σχολή διαθέτει πλούσια εμπειρία από το παρελθόν με άμεση εμπλοκή Τμημάτων και Τομέων της στον σχεδιασμό και την υλοποίηση διαφόρων αντίστοιχων προγραμμάτων.

Ήδη από τη δεκαετία του ’50 σε άμεση φυσική και λειτουργική συγγένεια με τα τμήματα Ελληνικής Γλώσσας και ειδικότερα τον Τομέα Γλωσσολογίας, του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ λειτουργεί το “Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας” (για την εκμάθηση της Ελληνικής από αλλοδαπούς που διαβιούν στη χώρα). Το Διδασκαλείο σταθερά προσελκύει έναν μεγάλο αριθμό μαθητών με ποικίλα μαθησιακά προφίλ –φοιτητές, εργαζόμενοι μετανάστες, σύζυγοι Ελλήνων, παλιννοστούντες, πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο. Οι εκπαιδευόμενοι εντάσσονται σε  ολοκληρωμένα προγράμματα γλωσσικής διδασκαλίας, σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για την Εκμάθηση, τη Διδασκαλία και την Αξιολόγηση των Γλωσσών, εντός του οποίου μπορούν να αποκτήσουν πιστοποίηση της γνώσης της ελληνικής γλώσσας έως το επίπεδο Γ2.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ