Τσιρώνης: Οι κατευθύνσεις του ΥΠΕΝ στην αστική κινητικότητα

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, απηύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξη των εργασιών του 20ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για τη Διαχείριση Κινητικότητας (ECOMM 2016), που πραγματοποιείται στην Τεχνόπολη του Δ. Αθηναίων, από 1 έως 3 Ιουνίου. Ο κ. Τσιρώνης συνοδευόταν επίσης από τον Ολλανδό Πρέσβη στην Ελλάδα, Kάσπαρ Βελντκάμπ, ο οποίος εκπροσωπεί την προεδρία του συμβουλίου της ΕΕ.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Αν. ΥΠΕΝ, Γιάννη Τσιρώνη:

«Κυρίες και κύριοι, φίλοι και φίλες, αγαπητοί συνάδελφοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζουμε στην διάσκεψη του ECOMM για το 2016, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην χώρα μας. Χαιρετίζουμε την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης και επισημαίνουμε ότι από την 26η Απριλίου 2016 το ECOMM βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Τα Υπουργείο μας έχει προϊστορία όσον αφορά στις δράσεις γύρω από τα θέματα της αστικής βιώσιμης κινητικότητας. Η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (ΕΕΚ), στέφεται με επιτυχία. Τα τρία τελευταία χρόνια έχουμε καταφέρει να απογειώσουμε τις εγγραφές των ελληνικών δήμων (53 δήμοι το 2016 / 8 δήμοι το 2013) και φέτος έχουμε για πρώτη φορά την πόλη των Τρικάλων στις 10 πόλεις της Ευρώπης με τις καλύτερες δράσεις βιώσιμης κινητικότητας. Την ίδια περίοδο το ΥΠΕΝ σχεδιάζει σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης μία ημερίδα πληροφόρησης για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, με συμμετέχοντες από πολλούς δήμους της χώρας και στόχο τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου τοπικών συντονιστών βιώσιμης κινητικότητας.

Η πολιτική της αστικής κινητικότητας που ακολουθεί το ΥΠΕΝ περιλαμβάνει πάνω από μία κατευθύνσεις, που εμπίπτουν σε διαφορετικά αλλά άμεσα συσχετιζόμενα επίπεδα σχεδιασμού: 

– Στον ενιαίο χωροταξικό / πολεοδομικό σχεδιασμό σε συνάρτηση με την ανάπτυξη των δικτύων μεταφορών και την συνεργασία με το ΥΠΟΜΕΔΙ (ενδεικτικά αναφέρουμε τα Τεύχη Προδιαγραφών για υποδομές ποδηλάτου και για κίνηση πεζών σε επιλεγμένες αστικές περιοχές, που συντάχτηκαν με συνεργασία των 2 υπουργείων, καθώς και την επιτροπή για την προώθηση των ΣΒΑΚ στους δήμους της χώρας).

– Στην ανάπλαση του αστικού χώρου και διαμόρφωση του δημόσιου χώρου,  με στόχους την απόδοση περισσότερου χώρου σε ήπιες μορφές μετακίνησης (το ποδήλατο και το βάδισμα), την προώθηση της προσβασιμότητας και την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας, την ελκυστικότητα και αναβάθμισή του αστικού ιστού, την προστασία και ανάδειξη των ιστορικών κέντρων, την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και φυσικά στην βελτίωση του μικροκλίματος.

– Στον συσχετισμό της βιώσιμης κινητικότητας με την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, μέσω των πράσινων διαδρομών στον αστικό ιστό, της βιοκλιματικής αναβάθμισης του αστικού δημόσιου και υπαίθριου χώρου, την διαχείριση της στάθμευσης, της ανάδειξης και προστασίας των διαδρομών νερού, της αύξησης του αστικού πρασίνου.

– Στην χρήση των νέων τεχνολογιών στην κατεύθυνση της βελτίωσης των περιβαλλοντικών συνθηκών στα αστικά κέντρα (ελαχιστοποίηση των επιβαρυντικών παραγόντων ρύπανσης, θορύβου), καθώς και των καθημερινών μετακινήσεων ανθρώπων  και προϊόντων.

– Στον συσχετισμό όλων των παραπάνω, προς την επίτευξη της βέλτιστης κοινωνικής συνοχής και της εύρυθμης λειτουργίας των αστικών κέντρων.

Την ίδια περίοδο (30/5-5/6), η ΕΕ έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Ανάπτυξης, στην οποία επίσης συμμετέχει με επιτυχία το ΥΠΕΝ. Στην πολιτική του  Υπουργείου μας η βιώσιμη ανάπτυξη έχει πρωτεύουσα σημασία: Η πράσινη ανάπτυξη, αυτή που σέβεται το περιβάλλον και το αντιμετωπίζει ως αναπτυξιακό απόθεμα, είναι η μόνη εφικτή και βιώσιμη λύση για τον τόπο. Σε αυτήν συγκαταλέγονται μια πληθώρα θεμάτων, και είναι σαφές ότι είναι άμεση η συσχέτισή τους με τα θέματα που άπτονται της βιώσιμης κινητικότητας. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο το γεγονός  ότι το φετινό σύνθημα της ΕΕΚ, είναι «Έξυπνη και βιώσιμη κινητικότητα – μια επένδυση για την Ευρώπη. Τα οικονομικά οφέλη της έξυπνης και βιώσιμης κινητικότητας». Οι πολιτικές και οι δράσεις που προωθεί το υπουργείο μας κινούνται προς αυτήν την διττή κατεύθυνση, στοχεύοντας τόσο στην επανεκκίνηση της οικονομίας,  όσο και στην εξοικονόμηση πόρων και χρημάτων, αλλά και στην βελτίωση της καθημερινότητας και της υγείας των πολιτών, προς ένα θετικό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο.

Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΕΝ χαιρετίζει την παρούσα διάσκεψη και την δράση του ECOMM / EPOMM, και δηλώνει την ετοιμότητά του προς μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τα παραπάνω θέματα.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ