Φεστιβάλ Εθελοντισμού 2016 «VoluntaryAction»

H

Συνάντηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Εταιρειών που υλοποιούν προγράμματα Κοινωνικής Ευθύνης, των Εθελοντών και της Κοινωνίας σε μια γιορτή συνεργασίας, προσφοράς και ευγνωμοσύνης.

Η άμεση επικοινωνία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για το συντονισμό και την εναρμόνιση των ενεργειών τους, η επιβράβευση των εθελοντών, η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση των πολιτών καθώς και η επικοινωνία των εθελοντικών προγραμμάτων με τους πόρους της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ήταν οι στόχοι που επιτεύχθηκαν από τις εργασίες του Φεστιβάλ Εθελοντισμού 2016 «VoluntaryAction», που διοργάνωσε το Skywalker.gr.

Πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 16 & 17  Ιουλίου 2016, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με μεγάλο αριθμών επισκεπτών που προσήλθαν για να παρευρεθούν στην έκθεση ΜΚΟ, στις Συνεδριακές Παρουσιάσεις, στα Workshops, στο Networking Event, στην Ημερίδα: Ο Εθελοντισμός στην Κοινωνική Οικονομία και στα διάφορα δρώμενα, όπως μάθημα yoga, zumba και πρώτες βοήθειες.
Ο κύριος Δημήτρης Φυντάνης, Business Continuity Manager του Skywalker.gr, το Σάββατο 16 Ιουνίου, στο σύντομο χαιρετισμό του και καλωσόρισμα στις Συνεδριακές Παρουσιάσεις αναφέρθηκε στους στόχους του Φεστιβάλ Εθελοντισμού 2016 «VoluntaryAction» και στο σκοπό του: «τη σύγκλιση του οικοσυστήματος του Εθελοντισμού, στην τροχιά της παραγωγής κοινωνικών αγαθών για την Ελλάδα της κρίσης και την παγκοσμιοποίηση των προσφύγων».

Ακολούθησε η παρουσίαση κοινωνικού πειράματος στους δρόμους της Αθήνας, από την Astathios Team, για να δείξει τις αντιδράσεις του κόσμου σε έναν άστεγο που ζητάει φαγητό. Δημιουργήθηκε έντονο κλίμα συγκίνησης όταν μόνο ένας άστεγος μοιράστηκε το φαγητό μαζί του, αναδεικνύοντας το μεγαλείο της ψυχής του.

Στο Panel I: «Εθελοντισμός: Μια σχέση Win Win» με συντονίστρια την κυρία Ίρις Μπαλόγλου, Executive Coach & Marketing Consultant, ACC, BA συμμετείχαν οι ομιλητές: Νίκος Μπακόπουλος, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης Life & Transformational Coach, NLP Specialist, Κατερίνα Τζωρτζακάκη, Εθελόντρια στην οργάνωση Homestart, Διονύσιος Γουράνιος, Πρόεδρος του Σωματείου Γέφυρα Ζωής, Θάλεια Γιαννακοπούλου, Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Μουσικός, Εθελόντρια στην Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. Τονίστηκε η σημαντικότητα του να είναι κάποιος εθελοντής μέσα στην κρίση και εξετάστηκε αμφίδρομα η σχέση μεταξύ εθελοντή και αποδέκτη – ωφελούμενου ως μια σχέση Win Win. Επιπλέον, αναλύθηκαν οι λέξεις Φιλανθρωπία και Αλληλεγγύη ως έννοιες. Το κλίμα πυροδοτήθηκε έντονα από τον προβληματισμό που τέθηκε για τον αν υπάρχει καλή και κακή φιλανθρωπία και για το αν το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει τελικά ανεξαρτήτως της πρόθεσης. Ακόμα, οι ομιλητές αναφέρθηκαν ο καθένας ξεχωριστά στις προσωπικές τους εμπειρίες μέσα από τον Εθελοντισμό, γεγονός που οδήγησε στην κοινή παραδοχή της έλλειψης κρατικών δομών και κονδυλίων αλλά και της αναγκαιότητας να τεθεί νομικό πλαίσιο ώστε να διακριθούν οι Εθελοντικές από τις Κερδοσκοπικές εταιρίες. Τέλος, συζητήθηκε η δυνατότητα ανάπτυξης δεξιοτήτων μέσα από τον Εθελοντισμό, επικοινωνιακών και επαγγελματικών με κύρια αυτή της συνεργασίας.

O κύριος Πάττας Στράτος, Υπεύθυνος Έρευνας & Ανάπτυξης, Skywalker.gr,  παρουσιάζοντας για πρώτη φορά την έρευνα που διεξήχθη από το Skywalker.gr, με θέμα «Εθελοντισμός: Στερεότυπα & Προκαταλήψεις» ανέφερε ότι το 66% των ερωτηθέντων συμμετέχουν σε κάποια εθελοντική οργάνωση/ομάδα, με όφελος την ηθική ικανοποίηση κατά 80% και κύριο κίνητρο συμμετοχής το αίσθημα της αλληλεγγύης και της προσφοράς κατά 80%. Η προσφορά σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες είναι η δραστηριότητα στην οποία έχει συμμετάσχει το 46%, το μεγαλύτερο ποσοστό του δείγματος. Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι το 27% υποστηρίζει ότι οι εθελοντικές οργανώσεις επιτυγχάνουν το σκοπό τους, ιδιαίτερα στη σημερινή κοινωνική συγκυρία, ενώ το 70% θεωρεί ότι ο εθελοντισμός καλύπτει κενά του κρατικού μηχανισμού.  Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση τόνισε ότι το 85% του συνολικού δείγματος θεωρεί ότι υπάρχει σύγχυση εθελοντισμού – άμισθης εργασίας – ακτιβισμού.

Στο Panel IΙ: «O Εθελοντισμός μέσα από τις Παγκόσμιες Εθελοντικές Οργανώσεις» με συντονιστή τον κύριο Χριστοδουλάκη Παναγιώτη, Πρόεδρο του ΠΑΚΟΕ, Συνταξιούχο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι ομιλητές: Πολύκαρπος Παντελίδης, Επικεφαλής του Στρατού Σωτηρίας Ελλάδος, Ηρακλής Μαρκουίζος, Αρχηγός Σαμαρειτών, Διασωστών & Ναυαγοσωστών Τμήματος Αθηνών, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και Παντελής Προμπονάς, Κοινωνικός Ανθρωπολόγος, Έφορος Λυκοπούλων Γενικής Εφορείας ΣΕΠ, παρουσίασαν ο καθένας ξεχωριστά ιστορικά στοιχεία των οργανώσεων που εκπροσωπούν.  Έθεσαν επίσης  τους δικούς τους προβληματισμούς σχετικά με τις Εθελοντικές οργανώσεις που δρουν σε παγκόσμιο επίπεδο και το ιστορικό πλαίσιο ένταξής τους, την παγκόσμια πολιτική σε σχέση με την τοπική συνθήκη αλλά και την ιδεολογία. Ο ενθουσιασμός τονίστηκε ως το κύριο χαρακτηριστικό τους. Έγινε ακόμα αναφορά στη συνεργασία εθελοντικών οργανώσεων στην Ευρώπη αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα. Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε η αναγκαιότητα, ο Εθελοντισμός να μην αντικαθιστά τις δομές της Πολιτείας αλλά και η έλλειψη εθνικού φορέα συντονισμού των οργανώσεων.

Στο Panel IΙΙ: «Όλοι μπορούν να γίνουν Εθελοντές» με συντονίστρια την κυρία Σοφία Παπασπυροπούλου, Ψυχολόγο & Συντονίστρια του προγράμματος του γραφείου εναλλακτικών δράσεων επανένταξης του εξειδικευμένου κέντρου ημέρας «Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. οι ομιλητές:  Κωνσταντίνος Φεζούδης, Πρόεδρος και Ιδρυτής της ομάδας διαχείρισης κρίσεων (Ο.ΔΙ.Κ.), Στέλλα Ψαρρού, Υπεύθυνη Προγράμματος Εθελοντισμού, Special Olympics Hellas, παρουσίασαν τις οργανώσεις που εκπροσωπούν καθώς και εθελοντικά προγράμματα. Κατέστησαν σαφές ότι όλοι μπορούν να γίνουν εθελοντές. Ο Εθελοντισμός ως μια ηθελημένη παροχή υπηρεσιών για κοινωφελή σκοπό δεν έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις αναφορικά με την ηλικία, την οικονομική κατάσταση και την εκπαίδευση των εθελοντών. Ο καθένας μπορεί να γίνει εθελοντής αρκεί να έχει σεβασμό προς τον άνθρωπο και να θέλει να προσφέρει.

Στο Panel IV «Αυθόρμητος Εθελοντισμός» οι ομιλητές: Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, Εμπνευστής της κοινωνικής κουζίνας  «Ο Άλλος Άνθρωπος», Διονύσιος Βασιλόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Φροντίδα, Ειρήνη Λίτινα, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Συλλόγου Φροντίδα, Αλέξανδρος Σωτηρόπουλος, Συνιδρυτής και Υπεύθυνος Επικοινωνίας του Οργανισμού Bloode παρουσίασαν ο καθένας ξεχωριστά την δική του προσωπική ανάμειξη με τον Εθελοντισμό, τις εμπειρίες τους και τα εθελοντικά προγράμματα που εκπροσωπούν. Μας εξήγησαν πώς μια πραγματική έκκληση για βοήθεια από τον συνάνθρωπο έγινε αυθόρμητη πράξη εθελοντισμού αναδεικνύοντας τον Αυθόρμητο Εθελοντισμό ως βασικό ζητούμενο.

Την Kυριακή 17 Ιουνίου, στο Panel I: «Η συμβολή της Οικογένειας και του Σχολείου στην Ανάπτυξη Κοινωνικής Συνείδησης» με συντονίστρια την κυρία Μαρία Γεωργαλά, Global Career Development Facilitator (GCDF) Career Design οι ομιλητές:  Άννα Γκρούτζιεν, Ψυχολόγος, Συντονίστρια Home Start Ελλάς στον Πειραιά, Ελένη Καρδαμίτση, Συντονίστρια του Οργανισμού Hellenic Youth Participation, Δώρα Φούντα, Κοινωνιολόγος, Coach & Mentor,  προσπάθησαν να προσεγγίσουν συνθετικά τις έννοιες κοινωνική συνείδηση, οικογένεια, σχολείο και εθελοντισμός. Eξήγησαν πώς από τον ατομικό εθελοντισμό (οικογένεια, γειτονιά) μπορούμε να περάσουμε στον οργανωμένο ομαδικό εθελοντισμό που εξυπηρετεί κοινωνικές ανάγκες. Ανέλυσαν πώς ενισχύεται μέσω της εθελοντικής δράσης η κοινωνική συνοχή. Τέλος, εξήγησαν πώς ο εθελοντισμός ως μη τυπική μάθηση συμβάλλει στην ανάπτυξη και εξέλιξη του εαυτού, τονίζοντας έτσι την σημαντικότητα της εθελοντικής δράσης από την παιδική ηλικία.

Στο Panel IΙ: «Εφαρμόζοντας Κοινωνικά Πειράματα» με συντονίστρια την κυρία Θάλεια Γιαννακοπούλου, Κοινωνική Ανθρωπολόγο, Μουσικό, Εθελόντρια στην Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. οι ομιλητές:  Μαρία Ζαρωτιάδου, Certified Business Coach/Mentor & Strategic Marketing Specialist, Ερμίνα Γάκη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος (Μ.Α.), Έλενα Αποστολίδου, Σύμβουλος Κοινωνικής Στήριξης στο Συμβουλευτικό Κέντρο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των φύλων, εισήγαγαν την έννοια του κοινωνικού πειράματος και έθεσαν τους δικούς τους προβληματισμούς σχετικά. Όπως ανέφεραν,  ο βασικός άξονας όλων των κοινωνικών πειραμάτων είναι η έκκληση στο συναίσθημα. Μεγάλο ενδιαφέρον και προβληματισμό στο κοινό προκάλεσαν τα βίντεο κοινωνικών πειραμάτων που παρουσιάστηκαν (ΑctionAid: «Προσφυγικό», UK Campaign: «Teen Dating Violence», Γραμμή SOS 15900: «Δεν είσαι η μόνη – Δεν είσαι μόνη», Ρατσιστική επίθεση σε στάση λεωφορείου). Προβληματισμό και ερωτήματα προκάλεσε και η παρουσίαση από την κυρία  Έλενα Αποστολίδου ανησυχητικών στατιστικών για την βία στο ζευγάρι: Το 15-71% των γυναικών  αναφέρουν ότι δέχτηκαν σωματική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό τους κάποια στιγμή στην ζωή τους (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, 2012). Το 35% των φόνων γυναικών έχει διαπραχθεί από τον σύζυγο τους (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, 2012). Το 92%  των θυμάτων της συζυγικής κακοποίησης είναι γυναίκες.

Στο Panel III: «Εθελοντισμός στην Τοπική Κοινωνία» συμμετείχαν οι ομιλητές: Δημήτρης Μακρυστάθης, Πρόεδρος της Youthnet Hellas, Ελίζα Ε. Φερεκύδου, Δρ. Βιολόγος, Συντονίστρια Προγράμματος «Σύμμαχοι Υγείας», Ελευθερία Μ. Γκρίμπα, Phd, Υπότροφος ΙΚΥ, Ερευνήτρια, Παιδαγωγός, Συγγραφέας & Στέλεχος Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, Εθελόντρια Εκπαιδεύτρια και Δημιουργός του προγράμματος «Ο μικρός τουρίστας-Μια βαλίτσα ταξιδεύει», βραβευμένου στα “Tourism Awards 2016”, κατηγορία «Ερευνητικό & συγγραφικό έργο για τον τουρισμό». Οι ομιλητές  παρουσίασαν ο καθένας ξεχωριστά τα προγράμματα των δράσεων τους και τους στόχους τους. Κοινή παραδοχή αποτέλεσε η σημαντικότητα των τοπικών εθελοντικών δράσεων. Κάθε περιοχή έχει τις δικές της ανάγκες και ιδιαιτερότητες και γι’ αυτό οι μικρής κλίμακας τοπικές δράσεις αποκτούν ιδιαίτερη αξία.

Στο Panel IV: «Εργαζόμενος και Εθελοντής» με συντονίστρια την κυρία Χριστίνα Νομικού, Πρόεδρο του Συλλόγου Άγγιγμα Ζωής, οι ομιλητές Νίκος Πατσέλης, Ιδρυτής της εταιρίας Career in Progress,  Κατερίνα Φίλη, Ειδική Παιδαγωγός, Ψυχολόγος & Συγγραφέας, Πέπη Μαριόλη, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας τόνισαν ότι ο Εθελοντισμός ενισχύει και βοηθά την ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα συνεισφέρουν στην επαγγελματική ανάπτυξη. Επίσης, εξήγησαν πώς ο Εθελοντισμός χτίζει αυτό που ονομάζουμε: Άτυπη Επαγγελματική Εμπειρία και μάλιστα σε ποικίλες ειδικότητες, καθώς οι εθελοντικές οργανώσεις άπτονται πολλών τομέων. Τόνισαν ακόμα το πόσο σημαντικό είναι στην Ελλάδα της κρίσης ο άνεργος να χτίζει εμπειρία μέσα από τον Εθελοντισμό. Ενώ δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι πλέον οι εταιρίες λαμβάνουν υπόψη το πεδίο που αφορά στις εθελοντικές δράσεις στο βιογραφικό σημείωμα.

Οι Συνεδριακές Παρουσιάσεις ολοκληρώθηκαν με την απονομή των Βραβείων & Τιμητικών Διακρίσεων «Voluntary Action», μια τελετή γεμάτη αγάπη και προσφορά.
Σκοπός των Βραβείων & Τιμητικών Διακρίσεων «Voluntary Action» ήταν να ευχαριστήσει όλους εκείνους τους ανθρώπους που καθημερινά δίνουν αυθόρμητα  ένα κομμάτι τους εαυτού τους στην κοινωνία, για να φτιάξουν ένα ομορφότερο μέλλον σε εκείνους που το έχουν ανάγκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ