Ολυμπιακός: Φιλοξένησε το Παγκόσμιο Συνέδριο του Χάρβαρντ

Ένα παγκόσμιο ακαδημαϊκό event, μεγάλης απήχησης στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, υπό την αιγίδα του Ολυμπιακού, πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Το παγκόσμιο συνέδριο του Χάρβαρντ, με τίτλο “Reinforcing, Crossing, and Transcending Borders: Soccer in a Globalized World” ή αλλιώς «Ενδυναμώνοντας, Περνώντας και Υπερβαίνοντας τα Σύνορα: Το Ποδόσφαιρο στον Κόσμο της Παγκοσμιοποίησης», έκλεισε την προηγούμενη Τετάρτη το απόγευμα τις εργασίες του, στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

Δύο εποικοδομητικές ημέρες, με πάρα πολλές και διαφορετικές συζητήσεις, επάνω σε καίρια θέματα του ποδοσφαίρου, σε σχέση πάντοτε με την ανθρωπότητα και τη βοήθεια που μπορεί να λάβει, από το λαοφιλέστερο των αθλημάτων, έφτασαν στο τέλος τους. Οι σύνεδροι δεν έκρυψαν την απόλυτη ικανοποίησή τους, για την εξέλιξη του συνεδρίου, για την πρόοδο, η οποία σημειώθηκε, αλλά και για τις βάσεις, οι οποίες μπήκαν, για τη διεξαγωγή του τρίτου παγκοσμίου συνεδρίου, τον Ιούνιο του 2018.

Ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού, κ. Βαγγέλης Μαρινάκης είχε ανοίξει τις ομιλίες, καλωσορίζοντας όλους όσοι ήταν παρόντες. «Γερουσιαστή Μίτσελ, αξιότιμοι προσκεκλημένοι, Κυρίες και Κύριοι. Με χαρά σας καλωσορίζω όλους στο συνέδριο αυτής της εβδομάδας, το οποίο είμαι βέβαιος ότι πρόκειται να αποτελέσει μια ξεχωριστή εκδήλωσή που θα εστιάσει σε θέματα ιδιαιτέρως αγαπητά σε πολλούς από εμάς. Μαζί, θα επιδιώξουμε να θέσουμε το άθλημα του ποδοσφαίρου, και τον αθλητισμό γενικότερα, στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Έχουμε πράγματι την τύχη να έχουμε συγκεντρώσει εδώ μια πλειάδα ανθρώπων με γνώσεις και ταλέντο, με διαφορετική επαγγελματική προέλευση ο καθένας τους, οι οποίοι γνωρίζω ότι θα βοηθήσουν σημαντικά να κατανοήσουμε το θέμα κρίσιμης σημασίας της κοινωνικής υπευθυνότητας. Θα επιθυμούσα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Κολλέγιο Simmons της Βοστώνης για την απίστευτη δουλειά τους κατά την προετοιμασία του συνεδρίου και τη στοχευμένη διαμόρφωση της θεματολογίας αυτού», ήταν τα πρώτα λόγια του Προέδρου του Ολυμπιακού, για να συνεχίσει:

«Πλέον, πιστεύω ότι η κάθε κοινωνία πρέπει να κρίνεται από τον τρόπο με τον οποίο φέρεται στα πιο ευάλωτα κα ανυπεράσπιστα μέλη της. Αυτός είναι ο λόγος που η θεματολογία του συνεδρίου με αγγίζει τόσο βαθιά. Οι μεγαλύτεροι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι βρίσκονται πλέον ανάμεσα στα ισχυρότερα και με μεγαλύτερη επιρροή ιδρύματα στην κοινωνία μας. Είναι ζωτικής σημασίας να αποδεχτούν την κοινωνική τους ευθύνη απέναντι στις κοινωνίες τους, αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα, προωθώντας συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες που έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν τη ζωή των απλών ανθρώπων.

Εδώ στην Ελλάδα, το λίκνο της δημοκρατίας και των Ολυμπιακών Αγώνων, μπορούμε να εξετάσουμε και πάλι αυτή την αρχαία παράδοση σύμφωνα με την οποία ο αθλητισμός αναδεικνυόταν σε μια ευκαιρία να έρθουν οι ελληνικές πόλεις-κράτη και οι πολίτες τους σε επικοινωνία, να έρθουν σε επαφή διαφορετικές κουλτούρες, να υπάρξει σεβασμός στους κανόνες του «ευ αγωνίζεσθαι» και επίσης να υπάρξει ανακωχή σε νομικές διαμάχες και πολέμους κατά τη διάρκεια της Ολυμπιακής εκεχειρίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι αθλητές και οι θεατές, ανεξάρτητα από την τάξη ή την κοινωνική τους θέση, θα μπορούσαν να ταξιδέψουν με ασφάλεια στους Αγώνες και να επιστρέψουν σε κλίμα ειρήνης στις χώρες τους αντίστοιχα. Η Δημοκρατία βασίζεται στην κοινωνική δικαιοσύνη, όπου ο νόμος και οι κανονισμοί ισχύουν για όλους. Δυστυχώς, στη σύγχρονη Ελλάδα, η κοινωνική δικαιοσύνη δεν ισχύει για όλους, αλλά ελπίζουμε ότι αυτό θα αλλάξει σύντομα.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ημερών, θα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε από κοντά πώς το ποδόσφαιρο σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων. Θα δούμε πώς μπορεί να υπερβεί τα σύνορα, να ξεπεράσει παλαιές έχθρες και να συνενώσει εκατομμύρια ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, θα εξετάσουμε πόσο πολύ μπορεί να σημαίνει για τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους ανθρώπους να έχουν την ευκαιρία να παίξουν ή να παρακολουθήσουν ένα άθλημα. Θα δούμε πώς, ακόμα και εν μέσω συγκρούσεων και στερήσεων, ο αθλητισμός μπορεί να παίξει έναν κρίσιμο ρόλο. Μπορεί να εμπνεύσει, να μας ενώσει και να αφήσει να αναδυθεί ότι καλύτερο κρύβει μέσα της ανθρωπότητα».

Στον επίλογο των ομιλιών, ο κ. Στίβεν Ορτέγα ευχαρίστησε μέσα από την καρδιά του τον Ολυμπιακό, τον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, για όλη τη βοήθεια, την οποία έλαβαν οι σύνεδροι αυτές τις τρεις ημέρες, κατά τις οποίες βρέθηκαν στη χώρα μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ