ΙΣΝ: Η πρόοδος του προγράμματος «Πρωτοβουλία για την Υγεία»

«Η Πρωτοβουλία για την Υγεία» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) αποτελεί ένα σύνολο επτά (7) νέων δωρεών, με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση του τομέα της Υγείας στην Ελλάδα, ο προϋπολογισμός των οποίων αναμένεται να υπερβεί τα €250 εκατομμύρια. 

Η Πρωτοβουλία για την Υγεία περιλαμβάνει τρεις μεγάλες παρεμβάσεις σε υποδομές, σε όλη την επικράτεια, οι οποίες σχεδιάζονται από το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop (RPBW)την ενίσχυση των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, την προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις. Για την άρτια υλοποίηση των δωρεών, το ΙΣΝ έχει προσκαλέσει ομάδα του Πανεπιστήμιου και Νοσοκομείου Johns Hopkins (ΗΠΑ), μακροχρόνιο συνεργάτη του Ιδρύματος, ώστε να συμβάλει συμβουλευτικά στην πορεία των έργων.

Για την έγκαιρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση όλων των πολιτών ως προς την πρόοδο εργασιών των δωρεών, το ΙΣΝ έχει εξ’ αρχής δεσμευθεί να παρέχει τακτικές τριμηνιαίες ενημερώσεις. Η 1η ενημέρωση δημοσιεύθηκε στις 20 Ιουνίου 2018, όπου, μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν τα προκαταρκτικά σχέδια των έργων υποδομών από το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop (RPBW).

Έκτοτε, έχει σημειωθεί πρόοδος στα παρακάτω πεδία:

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2018, κυρώθηκε με νόμο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο η Σύμβαση Δωρεάς μεταξύ του ΙΣΝ και του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία ορίζει το συμβατικό πλαίσιο, τους γενικούς όρους και τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες το ΙΣΝ θα προβεί στην υλοποίηση των εν λόγω δωρεών. Παράλληλα, κυρώθηκε με νόμο η επιμέρους Σύμβαση που αφορά στη δωρεά για την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Αναλυτικές πληροφορίες για την εν λόγω δωρεά παρατίθενται στη συνέχεια της ανακοίνωσης. Υπενθυμίζεται ότι επιμέρους συμβάσεις δωρεάς θα συνάπτονται και θα εξειδικεύουν τους όρους υλοποίησης κάθε έργου ξεχωριστά.

Με την κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς συστάθηκε και η εταιρεία ειδικού σκοπού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την επωνυμία «Πρωτοβουλία για την Υγεία Α.Ε.». Η εταιρεία θα λειτουργεί ως φορέας υλοποίησης, που αναλαμβάνει τον συντονισμό, τη διαχείριση και την υλοποίηση των έργων, μέχρι την ολοκλήρωση και παράδοσή τους στο Ελληνικό Δημόσιο. Ο φορέας υλοποίησης διοικείται από αυτοτελές Δ.Σ., το οποίο σήμερα αποτελείται από επτά (7) μέλη, εκπροσώπους του ΙΣΝ, που ορίζονται αποκλειστικά από το Ίδρυμα, ενώ με την παράδοση των έργων στο Ελληνικό Δημόσιο, ο φορέας υλοποίησης θα ολοκληρώσει τον σκοπό του και θα παύσει να υφίσταται εφόσον η κυριότητα των έργων θα μεταφερθεί πλήρως και αποκλειστικά στο Ελληνικό Δημόσιο.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε η 1η συνάντηση της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για την «Πρωτοβουλία για την Υγεία». Στην επιτροπή συμμετέχουν εκπρόσωποι του Γραφείου του Πρωθυπουργού, του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του ΕΚΑΒ, του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Ε.Κ.Π.Α., της εταιρείας Hill International που έχει αναλάβει το Project Management για τα έργα υποδομής, και του ΙΣΝ. Η σύσταση της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής έχει ως στόχο την  αποτελεσματική σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων μερών, καθώς δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ενημερώνονται για την ανάπτυξη του συνολικού έργου, να διαχειρίζονται εγκαίρως θέματα που μπορεί να προκύπτουν σχετικά με την πρόοδο των εργασιών, και να ανταλλάσσουν ενημερώσεις, προβληματισμούς και προτάσεις. Υπενθυμίζεται ότι, αντίστοιχα, Ειδική Συμβουλευτική Επιτροπή μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΙΣΝ είχε συσταθεί και συνεδρίαζε τακτικά κατά τη διάρκεια ανάπτυξης μέχρι και την παράδοση στο Ελληνικό Δημόσιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), διασφαλίζοντας την ομαλή συνεργασία μεταξύ όλων των μερών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ