Θεοδωρικάκος: Εγκαινίασε το πρώτο «σπιτάκι ανταποδοτικής ανακύκλωσης» στην Καλλιθέα

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος εγκαινίασε το Πολυκέντρο Ανακύκλωσης ανταποδοτικής ανακύκλωσης που τοποθετήθηκε στην Καλλιθέα, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης» που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τους Δήμους Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Ιωαννιτών, Ναυπλίου και Άνδρου.

Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του Δημάρχου Καλλιθέας κ. Δημ. Κάρναβου, ενώ παρευρίσκοντο μαθητές από το 2ο και το 5ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας. Μετά το Πολυκέντρο Ανακύκλωσης, θα ακολουθήσει η τοποθέτηση επιπλέον δέκα Ολοκληρωμένων Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, τα γνωστά «Σπιτάκια», στο Δήμο Καλλιθέας.

Μιλώντας προς τους μαθητές ο κ. Θεοδωρικάκος τους κάλεσε να πάρουν επάνω τους την υπόθεση της ανακύκλωσης ώστε και οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, αλλά και ο Δήμος τους και η χώρα μας να ωφεληθούν. Όπως εξήγησε στα παιδιά ο υπουργός Εσωτερικών με την ανταποδοτική ανακύκλωση κερδίζουν όλοι. Ωφελούνται οι ίδιοι, αφού για κάθε 33 συσκευασίες κερδίζουν 1 ευρώ. Κερδίζει ο Δήμος, αφού μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων στα οποία πρέπει να γίνει αποκομιδή και να μεταφερθούν στη Φυλή, κι έτσι, μέσω της εξοικονόμησης χρημάτων, θα υπάρχει δυνατότητα  να προσφέρονται φθηνότερες και καλύτερες υπηρεσίες. Κερδίζει και η χώρα, καθώς θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και από τις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης, θα γίνει πρωτοπόρα στην ανακύκλωση.

«Με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση προσδοκούμε να υπάρξουν πολύ πιο ισχυρά αποτελέσματα. Να αλλάξει η ζωή μας. Να περάσουμε στο κλαμπ των πρωτοπόρων  κρατών της Ευρώπης και αυτό θα είναι επ’ ωφελεία των πολιτών, οι οποίοι θα έχουν φθηνότερες και καλύτερες υπηρεσίες από τους δήμους τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.

Σημειώνεται ότι τα 45 «σπιτάκια ανακύκλωσης» που τοποθετούνται στους πέντε δήμους που μετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα του Υπ. Εσωτερικών «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης» είναι προσφορά του συστήματος «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» και δεν έχουν κοστίσει ούτε ένα ευρώ στο ΥΠΕΣ ή στους Δήμους.

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος «φιλοδοξία μας είναι μέσα στο 2020, ένα έτος που ονομάζουμε χρονιά της «Νέας Γενιάς Ανακύκλωσης», αυτό να γίνει σε όλη την Ελλάδα. Ήδη έχουμε συζητήσει με τον Περιφερειάρχη κ. Πατούλη και πιστεύω ότι μέσα στο δίμηνο της νέας χρονιάς αυτό το μήνυμα θα μεταλαμπαδευτεί σε ολόκληρη την Περιφέρεια Αττικής. Και από εδώ θα μεταβιβαστεί σε ολόκληρη τη χώρα».  

Ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Δημήτρης Κάρναβος προσφωνώντας τον υπουργό Εσωτερικών είπε ότι είναι τιμή του που το πιλοτικό πρόγραμμα «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης» ξεκινά από την Καλλιθέα κι επισήμανε ότι η ανακύκλωση «εκφράζει μια νέα αντίληψη σεβασμού της φύσης και της ορθολογικής διαχείρισης των πόρων». Και πρόσθεσε:

«Η ανακύκλωση όφειλε και οφείλει να είναι μια μεγάλη εθνική προτεραιότητα. Καταρχήν, για λόγους καθαρά οικονομικούς. Κάθε μέρα ένας τεράστιος πλούτος πετιέται  κυριολεκτικά στα σκουπίδια. Μια στοιχειώδης ανακύκλωση θα έφερνε απευθείας εισοδήματα στις τοπικές μας οικονομίες αλλά και στην εθνική οικονομία.

Υπολογίζεται ότι η οικονομία της ανακύκλωσης  στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσθέτει εισόδημα στην Ευρωπαϊκή οικονομία, πάνω από 150 δισ. ετησίως και πάνω από 4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Η υστέρηση της χώρας στην ανακύκλωση στερεί τη χώρα από εισόδημα αλλά και από πολύτιμες θέσεις εργασίας».

Αναφερόμενος στα οφέλη του δήμου όσον αφορά στην καθαριότητα ο κ. Κάρναβος είπε: «Μια καθολική ανακύκλωση θα έκανε πολύ πιο καθαρούς τους δρόμους, τα πεζοδρόμιά μας, τους δημόσιους χώρους  και αυτό θα συνέβαλε καθοριστικά στην ενίσχυση της τουριστικής μας εικόνας. Ιδιαίτερα τώρα για την  Αττική που ξαναμπαίνει στο διεθνή τουριστικό χάρτη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ