Θεοδωρικάκος: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρότυπο ανακύκλωσης στην Ευρώπη

Τα εγκαίνια του δεύτερου Πολυχώρου Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, πραγματοποίησε στο Ναύπλιο, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.

Το Ναύπλιο είναι μια από τις πέντε πόλεις (Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Ιωάννινα και Ανδρός) που μετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης».

Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι η Ελλάδα  μας μπορεί να γίνει χώρα πρότυπο στην ανακύκλωση και κάλεσε τους πολίτες να ακούσουν τη νέα γενιά που διεκδικεί ένα ανθρώπινο περιβάλλον για το μέλλον.

Τα εγκαίνια του Πολυχώρου, του πρώτου εκτός Αττικής, έγιναν στο Λιμάνι της πόλης (νέος σταθμός ΟΣΕ), παρουσία του Μητροπολίτη Αργολίδος κ.κ. Νεκταρίου, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα και του Δημάρχου Ναυπλιέων κ. Δημήτρη Κωστούρου. Παρόντες ήταν, επίσης, ο βουλευτής Αργολίδος του ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρέας Πουλάς, οι δήμαρχοι Ερμιονίδας κ. Γιάννης Γεωργόπουλος, Επιδαύρου Αναστάσιος Χρόνης, Βόρειας Κυνουρίας κ. Γιώργος Καμπύλης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οργάνωσης Ανακύκλωσης κ. Νίκος Χιωτάκης και ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα περιβάλλοντος κ. Γιώργος Κρεμλής.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι μαθητές της Ε και Στ’ τάξης των πέντε δημοτικών σχολείων του Ναυπλίου και η Περιβαλλοντική Ομάδα του 2ου Γυμνασίου.

Ο Δήμαρχος κ. Κωστούρος προσφωνώντας τον υπουργό Εσωτερικών, μεταξύ άλλων είπε ότι όλοι πρέπει να βαδίσουμε τον δρόμο της ανακύκλωσης, επισημαίνοντας ότι η ανταπόδοση στη διαδικασία ανακύκλωσης για τους ενήλικες έχει ιδιαίτερη σημασία.

«Ξεκινάμε από εδώ με μια πολύ μεγάλη ελπίδα. Τα παιδιά θα επιβάλλουν στους μεγαλύτερους πώς πρέπει να ανακυκλώνουμε και πώς πρέπει να φερόμαστε», είπε ο κ. Κωστούρος.

Ο Περιφερειάρχης κ. Π. Νίκας επισήμανε ότι από τα παιδιά θα ξεκινήσει η μεγάλη αλλαγή στη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο κ. Νίκας ευχαρίστησε τον υπουργό Εσωτερικών για τη μεγάλη συμβολή του στην επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων που ταλανίζει την Περιφέρεια επί 30 χρόνια. Ο κ. Νίκας, αναφερόμενος στην ανάγκη ανακύκλωσης, μίλησε για πλούτο που χάνεται μέχρι σήμερα στις χωματερές. Ένας πλούτος, ο οποίος, όπως είπε, μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη. Κάλεσε εκπαιδευτικούς και μαθητές, να συμβάλλουν με τη δράση και τη συμπεριφορά τους στην αλλαγή νοοτροπίας ώστε να αξιοποιούνται τα ανακυκλώσιμα υλικά. Και ευχαρίστησε τον κ. Θεοδωρικάκο γιατί είναι δίπλα στα προβλήματα της κοινωνίας με πράξεις και όχι με λόγια, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος είπε:

«Σεβασμιώτατε, κ. Περιφερειάρχη, κ. Δήμαρχε, κ. Βουλευτή, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, πρώτα από όλα όμως, αγαπητά παιδιά, μαθητές και μαθήτριες. Ξεκινώ από σας γιατί εσείς θα γίνετε πρωταγωνιστές μιας μεγάλης αλλαγής.

Η πατρίδα μας στην ανακύκλωση, δυστυχώς μέχρι τώρα, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης. Η φιλοδοξία μας είναι να περάσουμε στις πρώτες θέσεις. Και αυτοί που θα πρωταγωνιστήσουν και θα οδηγήσουν την Ελλάδα μπροστά, είσαστε εσείς.

Για μένα είναι ξεχωριστή χαρά που βρίσκομαι μαζί σας στο Ναύπλιο, μια όμορφη και ιστορική πόλη που αξίζει τα καλύτερα και βρίσκεται σε έναν πολύ καλό δρόμο.

Η χαρά μου είναι μεγάλη γιατί εγκαινιάζουμε σήμερα αυτόν τον χώρο της ανακύκλωσης στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Διαλέξαμε τον Δήμο του Ναυπλίου γιατί είναι η ιστορική πρωτεύουσα, γιατί συμβολίζει πάντοτε την τάση για καινοτομία και αλλαγή αλλά και τη συνέχεια του ελληνικού κράτους.

Είμαι σίγουρος ότι το πρόγραμμα θα πετύχει με τη συνδρομή του Συστήματος της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης. Θέλω να ευχαριστήσω την Ανταποδοτική Ανακύκλωση για τη συμβολή της, γιατί αυτός ο χώρος που βλέπετε και άλλοι 45 παρόμοιοι χώροι στους 5 δήμους που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα, προσφέρονται στους δήμους δωρεάν. Χωρίς να πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ. Και αυτή η κίνηση στις μέρες μας εκτιμάται και είναι πάρα πολύ θετική και ουσιαστική και δίνει το παράδειγμα πώς η υγιής επιχειρηματικότητα μπορεί να βοηθήσει στο να αλλάξουμε συνήθειες.

Πιστεύω βαθύτατα ότι το μέλλον του τόπου, ο πολιτισμός και η ζωή μας, μπορούν να γίνουν καλύτεροι αν αυτό το σύστημα πετύχει. Πιστεύω ότι το σύστημα αυτό θα επιτύχει χάρη στα παιδιά. Τα παιδιά ξέρουν καλύτερα από μας το μέλλον, γιατί εκείνα είναι το μέλλον και εκείνα θα ζήσουν πολύ περισσότερο από μας στο μέλλον».

Ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τα παιδιά να κάνουν ανακύκλωση στο σπίτι και να προτρέψουν στη διαδικασία αυτή και τους γονείς τους, επισημαίνοντας ότι η ανακύκλωση μπορεί να βοηθήσει και στη μείωση των δημοτικών τελών.

«Αυτό που μέχρι χθες ήταν σκουπίδι μπορεί στη συνέχεια να πωληθεί. Και από αυτά τα χρήματα κερδίζουν όλοι. Οι γονείς, τα παιδιά, οι οικογένειες, οι Δήμοι, η πατρίδα μας, ο πολιτισμός μας. Γιατί δεν γίνεται να αναπτυχθεί περαιτέρω τουριστικά το Ναύπλιο και η Πελοπόννησος εάν δεν ξεπεράσουμε καταστάσεις απολίτιστης συμπεριφοράς στη διαχείριση των απορριμμάτων. Παιδιά, πιστεύω πάρα πολύ σε εσάς και νομίζω ότι είμαστε όλοι μια ομάδα. Είμαστε όλοι μια ομάδα;

Παιδιά: Ναι…»

Ο κ. Θεοδωρικάκος ευχαρίστησε τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού κ. Γ. Κρεμλή για τις προτάσεις και το έργο του στην προώθηση της ανακύκλωσης και στη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής γύρω από τα θέματα του περιβάλλοντος, της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και της κυκλικής οικονομίας.

Καταλήγοντας ο κ. Θεοδωρικάκος είπε: «Θέλω να σας μεταφέρω τη χαρά και την ικανοποίηση του πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη για την υλοποίηση του προγράμματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει μάχες για το περιβάλλον προτού γίνει πρωθυπουργός. Και η συνδρομή του είναι τεράστια σε αυτήν την προσπάθεια. Είμαι δε, βέβαιος ότι θα συνεχιστεί και θα υποστηρίξει το πρόγραμμα μέχρι τέλους.

Η συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών με τους Δήμους και τις περιφέρειες είναι στενότατη. Αυτό ισχύει και για το Δήμο Ναυπλιέων και για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Εκλαμβάνω τις ευχαριστίες ως σταθερό σύνδεσμο για τη μεταξύ μας συνεργασία διότι θέλουμε να δώσουμε νέα ισχύ και νέες αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση. Αυτή η κυβέρνηση και αυτό το υπουργείο Εσωτερικών αισθάνεται ότι με την Αυτοδιοίκηση είναι από την ίδια πλευρά του λόφου.

Τέλος, θέλω να θυμίσω κάτι το οποίο θεωρώ σπουδαίο. Οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι. Να ενώνουμε τις δυνάμεις μας, να αφήνουμε πίσω προκαταλήψεις και ιδεοληψίες και να μη κάνουμε διακρίσεις μεταξύ μας. Είμαστε ένας τόπος ελεύθερος, ελεύθερων ανθρώπων που μπορούμε όλοι να έχουμε τις ιδέες και τις απόψεις μας. Πάντα όμως είμαστε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ