JA Greece: Πρώτο βραβείο στην οικολογική μαθητική «επιχείρηση» ΕCO WAVE S.A.

Μεγάλη περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθησία επέδειξαν οι 1.000 έφηβοι «επιχειρηματίες» από 45 Γυμνάσια και Λύκεια της Βόρειας Ελλάδας και της Κρήτης, που συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση Θεσσαλονίκης του Junior Achievement Greece, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020 στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos.

Το πρώτο βραβείο της εμπορικής έκθεσης κατέκτησε η Mαθητική «Εικονική Επιχείρηση» ECO WAVE S.A. από το Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, με ένα προϊόν που η ομάδα παρουσίασε με εντυπωσιακό επαγγελματισμό και δυναμισμό.

Πρόκειται για το «Bio-veil», ένα καινοτόμο, οικολογικό ρολό για τα εξεταστικά κρεβάτια νοσοκομείων, ιατρικών κέντρων, ιδιωτικών ιατρείων, φυσικοθεραπευτηρίων και κέντρων αισθητικής που είναι απολύτως βιοαποικοδομήσιμο και έχει στόχο να αντικαταστήσει άμεσα τα ρολά που χρησιμοποιούνται σήμερα. Στο ρολό «Bio-veil», η αδιάβροχη επένδυση που έχει το χαρτί δεν είναι από πλαστικό, αλλά από φυτικές πρώτες ύλες, όπως άμυλο, σιτάρι και πολτός κυτταρίνης.

«Σύμφωνα με το νόμο, τα ιατρικά απόβλητα αποτεφρώνονται ή απλώς πετιούνται και έτσι είτε θα κάνουν 400 χρόνια να εξαφανιστούν από τη γη, είτε θα υπάρχουν ως μικροπλαστικά στην ατμόσφαιρα», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΕCO WAVE A.E. Θοδωρής Μάτσης, μαθητής της Α’ Λυκείου Αριστοτέλειου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης και τόνισε: «Το δικό μας οικολογικό ρολό μέσα σε δύο μήνες εξαφανίζεται, γίνεται λίπασμα και δεν αφήνει κανένα οικολογικό αποτύπωμα».

Τους νικητές του πρώτου βραβείου ανακοίνωσε η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη, μέσα σε κλίμα μεγάλου ενθουσιασμού. Νωρίτερα, η Υφυπουργός επισκέφθηκε πολλά μαθητικά «καταστήματα»-περίπτερα και εντυπωσιάσθηκε από τις πολύ έξυπνες ιδέες, την άριστη υλοποίηση, την οικολογική και κοινωνική διάσταση των μαθητικών επιχειρήσεων αλλά και τη θετική ενέργεια και το ομαδικό πνεύμα που καλλιέργησε στα παιδιά το project της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης».

«Από την πρώτη βόλτα που έκανα στα μαθητικά «καταστήματα», άκουσα από τα παιδιά τις λέξεις συνεργασία, οικολογία, αλληλεγγύη και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες για τον εξαιρετικό τρόπο που αξιοποιούν την εμπειρία της δημιουργίας της δικής τους «επιχείρησης» από τα σχολικά θρανία. Όπως ήδη γνωρίζετε η επιχειρηματικότητα είναι από τα νέα μαθήματα που θα εισάγουμε στα σχολεία και μαζί με το Junior Achievement Greece θα το εξελίξουμε», δήλωσε η κυρία Ζαχαράκη.

Το δεύτερο βραβείο απένειμε στη Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» οcLean από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, η Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου. Η ομάδα εντυπωσίασε με την εφαρμογή για κινητά που έχει ως στόχο τον καθαρισμό της θάλασσας. Η εφαρμογή εντοπίζει τη μόλυνση από σκουπίδια στο βυθό και χρησιμοποιώντας τις συντεταγμένες δίνει στοιχεία για το βάθος που βρίσκονται έτσι ώστε οι συνεργαζόμενοι με την εταιρεία δύτες-εθελοντές να τα απομακρύνουν και να αφήνουν το βυθό καθαρό.

Το τρίτο βραβείο κατέκτησε η Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» ΚΙΝΕSIS από το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το παρέλαβε από την Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Αυγέρη. Οι μικροί «επιχειρηματίες» εμπνεύστηκαν ένα σύστημα «έξυπνων φαναριών» που λειτουργούν σαν «αόρατοι τροχονόμοι» και αλλάζουν τη σηματοδότηση από κόκκινο σε πράσινο ανάλογα με την κίνηση αυτοκινήτων και πεζών, δίνοντας προτεραιότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Το βραβείο «Καλύτερο Περίπτερο» απένειμε το μέλος της κριτικής επιτροπής Ιωάννης Δάγκαρηςαπό την MetLife στη Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» Ηοspinstall από το Αρσάκειο Γυμνάσιο Ιωαννίνων. Η μαθητική «εταιρεία», δημιούργησε ένα καινοτόμο σύστημα που ειδοποιεί άμεσα ασθενείς και ιατρικό προσωπικό με στόχο να μειωθούν οι ουρές στα νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα.

Το βραβείο «Κοινωνικού Αντικτύπου» κέρδισε η Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» SSW (SoufliSilkline Worms) από το Γενικό Λύκειο Σουφλίου και το παρέλαβε από το μέλος της κριτικής επιτροπής Νίκο Μπρή της ΕΥ. Οι μαθητές και οι μαθήτριες «στελέχη» της «επιχείρησης» δημιούργησαν οικολογικό, αλέκιαστο, μεταξωτό τραπεζομάντηλο με σκοπό να αντικαταστήσει τα πλαστικά τραπεζομάντηλα μιας χρήσης σε εκδηλώσεις και πάρτι. Πολύ θετικά σχόλια απέσπασε και η δεύτερη συμμετοχή από τον Έβρο, η μαθητική «επιχείρηση» Save on Sight από το 4ο Γενικό Λύκειο Αλεξανδρούπολης με εφαρμογή αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Ιδιαίτερο θαυμασμό και συγκίνηση προκάλεσαν οι εξαιρετικές Μαθητικές «Εικονικές Επιχειρήσεις» «Digital Fournoi» από το Γυμνάσιο των ακριτικών Φούρνων Ικαρίας, οι δύο επιχειρήσεις «ΚΡΗΤ-Ίκαρος» και «Χαζιρομπουκιές» από το Εσπερινό Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης, στο οποίο φοιτούν εργαζόμενοι, ενήλικες μαθητές αλλά και όλες οι συμμετοχές των ειδικών σχολείων.

«Τα μέλη της κριτικής επιτροπής εξήραν την εφευρετικότητα και το επιχειρηματικό ταλέντο των μαθητών και όπως μου είπαν δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα να βγάλουν τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του JA Greece και Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του JA Eυρώπης, Αργύρης Τζικόπουλος. Ο κ. Τζικόπουλος, η υπεύθυνη του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» Ελένη Χελιώτη και όλα τα στελέχη του JA Greece και ευχαρίστησαν θερμά τους κριτές για τον ουσιαστικό ρόλο τους στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν:
Λίτσα Παναγιωτοπούλου, Επίτιμη Πρόεδρος ΣΕΝ/JA Greece, Κονταξιάν Κυριάκος Center ManagerMediterranean Cosmoς, Ιωάννης Δάγκαρης, Συντονιστής Γραφείου Πωλήσεων MetLife Θεσσαλονίκης, Νίκος Μπρης, ΕΥ Υπεύθυνος Γραφείου Θεσσαλονίκης Τμήμα Υπηρεσιών Χρηματοοικονομικού Συμβούλου & Υποστήριξης Συναλλαγών, Παναγιώτης Κετικίδης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του City College Sheffield, Αθηνά Αγατζιώτη, Εργοστάσιο Θεσ/νίκης Α.Ε. Τσιμέντων Τιτάν, Προϊσταμένη Λογιστηρίου, Κυριάκος Λουφάκης, Πρόεδρος ΔΣ Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Ιφιγένεια Παπαρούση, Leaders’ Lab Founder & Management Director, Βασίλης Στενός, Solmeyea- Founder & CEO.
Το Junior Achievement Greece εκφράζει ευγνωμοσύνη στους χορηγούς του, με την πολύτιμη συνδρομή των οποίων υλοποιήθηκε η Μαθητική Εμπορική Έκθεση Θεσσαλονίκης:
Κύριοι Χορηγοί JA Greece: MetLife, Citi Foundation, Εθνική Τράπεζα, Raycap, EY, Accenture

Η Μαθητική Εμπορική Έκθεση της Αθήνας του Junior Achievement Greece, που ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020 στο The Mall Athens και στην οποία θα συμμετείχαν 75 σχολεία από την Κεντρική, Νότια Ελλάδα και τα νησιά του Νότιου και Βορειοανατολικού Αιγαίου, αναβλήθηκε λόγω κορονοϊού και -αναλόγως των εξελίξεων- σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί σε νέα ημερομηνία την άνοιξη. Όλες οι ομάδες θα καταθέσουν το businessplan, θα αναδειχθούν οι 10 καλύτερες μαθητικές «επιχειρήσεις» της Ελλάδας και θα διαγωνισθούν στον Μεγάλο Πανελλαδικό Τελικό Διαγωνισμό που θα γίνει την Παρασκευή 8 Μαΐου 2020 στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Η Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» που θα κερδίσει το πρώτο βραβείο, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του JA Europe που θα πραγματοποιηθεί 24-26 Ιουλίου 2020 στην Πορτογαλία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ