200 χρόνια δημοτικό τραγούδι: Η Lidl Hellas γιορτάζει μαζί με όλη την Ελλάδα

Με την πρωτοβουλία «200 χρόνια Δημοτικό τραγούδι», ένα πολύπλευρο πρόγραμμα δράσεων που στόχο έχουν την ανάδειξη και προβολή της σημασίας και της διαχρονικότητας της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, η Lidl Ελλάς γιορτάζει τη σημαντική επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Στον πυρήνα του προγράμματος «200 χρόνια Δημοτικό τραγούδι», του οποίου την καλλιτεχνική επιμέλεια και το γενικό συντονισμό έχει αναλάβει ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος σε συνεργασία με τον Λάμπρο Λιάβα, καθηγητή εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, βρίσκεται η δημιουργία μιας συλλογής από τα 63 σημαντικότερα δημοτικά τραγούδια, που γράφτηκαν τα τελευταία 200 χρόνια.

Πρόκειται για μια τολμηρή προσέγγιση ενός σημαντικού μέρους της εθνικής πολιτισμικής παράδοσης, καθώς κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε προσπαθήσει να επικαιροποιήσει το δημοτικό τραγούδι -τόσο τη δημώδη μουσική και τον δημώδη στίχο- χωρίς να καταφύγει σε δημιουργικές ακρότητες.

Μέσα από τρεις κύκλους δράσεων (3 κύκλοι x 21 τραγούδια), θα δοθεί η ιστορία της χώρας αλλά και η εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας από το 1821 έως σήμερα, επιδιώκοντας στην πραγματικότητα την παραγωγή μιας νέας άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω ενός διαχρονικού έργου μεγάλης συναισθηματικής και ιστορικής αξίας.

Ο πρώτος κύκλος περιλαμβάνει την ηχογράφηση 21  τραγουδιών τα οποία θα αποτελούν νέες μελοποιήσεις και ανασκευές δημοτικών κειμένων ή/και τραγουδιών, ήδη υφιστάμενων δημοτικών στίχων. Οι διασκευές και μελοποιήσεις θα γίνουν από 7 σύγχρονους συνθέτες/στιχουργούς με πηγή έμπνευσης τα δημοτικά κείμενα και τραγούδια. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν σ’ αυτόν τον κύκλο είναι οι: Δήμητρα Γαλάνη και Θωμάς Κωνσταντίνου, Νεοκλής Νεοφυτίδης, Παύλος Παυλίδης, Κατερίνα Πολέμη, Ταφ Λάθος, Palov & Mishkin, New York Gypsy All Stars.

Ο δεύτερος κύκλος περιλαμβάνει συναυλία στο Θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη όπου θα εκτελεστούν δημόσια άλλα 21 δημοτικά τραγούδια, σε επιμέλεια  του  Σταύρου Ξαρχάκου και του Λάμπρου Λιάβα κατά τρόπο ώστε το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα να προσιδιάζει κατά το δυνατόν περισσότερο στις αυθεντικές τους εκτελέσεις. Πρόκειται για μια «μουσική κιβωτό» από τα 21 πλέον αντιπροσωπευτικά εμβληματικά δημοτικά τραγούδια που αναφέρονται στην Εθνεγερσία: από τον Θούριο του Ρήγα στα κλέφτικα και τα ιστορικά που αποτυπώνουν τη συλλογική ταυτότητα και μνήμη. Στη συγκεκριμένη φάση θα συμμετάσχει και το συγκρότημα Polis Ensemble με τη συμμετοχή της Κατερίνας Παπαδοπούλου και του Παναγιώτη Αγγελακόπουλου, υπό την επιμέλεια – ενορχήστρωση του Αλέξανδρου Καψοκαβάδη.

O τρίτος κύκλος περιλαμβάνει μία συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, κατά την οποία ο Σταύρος Ξαρχάκος θα παρουσιάσει και θα διευθύνει ένα καινούργιο έργο του. Πρόκειται για μια σουίτα για ορχηστρικό σύνολο, χορωδία και τραγουδίστρια την Ηρώ Σαϊα με πηγή έμπνευσης 21 επίλεκτα δημοτικά τραγούδια. Ο Σταύρος Ξαρχάκος θα αναλάβει και τη Διεύθυνση Ορχήστρας υπό την ιδιότητα του Μαέστρου της εν λόγω Συναυλίας με καταξιωμένους μουσικούς απ’ όλο το φάσμα του ρεπερτορίου.

Όλες οι μουσικές δημιουργίες θα φιλοξενηθούν στον ιστότοπο www.200xroniadimotikotragoudi.gr που έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό, κάνοντάς τις προσβάσιμες σε όλους.

Η Lidl Ελλάς προχωρά δυναμικά στον δρόμο που έχει χαράξει, μετατρέποντας τις ρίζες σε νότες και ενώνοντας με μελωδίες τους απανταχού Έλληνες. Γιατί η μουσική διηγείται την ιστορία του τόπου μας. Για αυτό και το ελληνικό δημοτικό τραγούδι αξίζει να ανήκει στο σήμερα και να ακούγεται παντού.