Wind: Δημιουργούμε σήμερα ένα ασφαλές διαδικτυακό περιβάλλον

    «Στην εποχή της συνδεσιμότητας, όπου τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε πολλαπλές συσκευές, είναι ζωτικής σημασίας να τα εξοπλίσουμε με μια κριτική ματιά και με τα απαραίτητα εργαλεία για την προστασία τους. Είναι επίσης σημαντικό οι γονείς και οι ενήλικες να καθοδηγούν τα παιδιά στην υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας, ώστε να μπορούν να μάθουν σε ένα ασφαλές και εποικοδομητικό περιβάλλον. Εμείς ως εταιρεία, εδώ και 12 χρόνια, συμβάλλουμε στη δημιουργία υπεύθυνων ψηφιακών πολιτών του αύριο». Γιώργος Τσαπρούνης, Corporate Affairs Executive Director Nova και Wind

     

    Εργαζόμαστε με στόχο μέσα από τη συνδεσιμότητα να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και να διευρύνουμε τις δυνατότητες των ανθρώπων. Η δέσμευσή μας είναι να κάνουμε τη συνδεσιμότητα πραγματικότητα, ώστε κάθε μέρα, όλο και περισσότεροι να συμμετέχουν ισότιμα σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη ψηφιακή κοινωνία και να μπορούν να επωφεληθούν από το εύρος των ευκαιριών που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία.

    Η τεχνολογία έχει βελτιώσει την καθημερινότητά μας με τρόπους που δεν είχαμε φανταστεί, από την πρόσβαση σε εκπαιδευτικά εργαλεία μέχρι την κοινωνικοποίηση και σύνδεση με φίλους. Ο χρόνος που τα παιδιά αφιερώνουν στον ψηφιακό κόσμο παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Η Wind, με στόχο να διασφαλιστούν η ψηφιακή ασφάλεια και η ορθή και αποτελεσματική χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών από τα παιδιά στο σπίτι και στο σχολείο, δημιούργησε την πλατφόρμα www.kidsatsafety.gr. Μέσα από συμβουλές για την ορθή χρήση του διαδικτύου, την ενθάρρυνση του διαλόγου μεταξύ ανηλίκων, γονέων, κηδεμόνων και εκπαιδευτικών, το πρόγραμμα προωθεί τις θετικές πλευρές των νέων τεχνολογιών και την κριτική σκέψη.

    1. Πολλοί θα αναρωτηθούν γιατί μια εταιρεία να έχει ρόλο στην προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο. Πώς απαντάτε σε αυτό;

    Η ανατροφή των παιδιών στην ψηφιακή εποχή δημιουργεί προκλήσεις και ερωτήματα που δεν είχαμε προβλέψει σαν γονείς. Από το πόσο χρόνο μπορούν τα παιδιά μας να κάθονται μπροστά στην οθόνη, την αξιολόγηση του περιεχόμενου που καταναλώνουν μέχρι την κατανόηση και μείωση των πιθανών κινδύνων που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα παιδιά στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων της εκμετάλλευσης και της πρόσβασης σε επιβλαβές διαδικτυακό περιεχόμενο. Οι γονείς, όπως καθοδηγούν τα παιδιά στον πραγματικό κόσμο και τα συμβουλεύουν για την ασφάλειά τους, το ίδιο οφείλουν να πράξουν και για την ασφάλειά τους στον διαδικτυακό κόσμο. Σύμμαχό τους σε αυτή την προσπάθεια έχουν και τη Wind, με το πρόγραμμα Kids@safety, που βοηθά γονείς και κηδεμόνες να προετοιμάσουν και να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους ώστε να υιοθετούν έναν ασφαλή διαδικτυακό τρόπο συμπεριφοράς, αποφεύγοντας τους πιθανούς κινδύνους.

    1. Πραγματοποιείτε δράσεις με οργανισμούς;

    Φυσικά, για την επίτευξη των στόχων του kids@safety η ανάπτυξη συνεργειών είναι στρατηγικής σημασίας. Αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένων συναντήσεων ενδιαφερομένων και «εργαστηρίων», με στόχο τη δημιουργία ευαισθητοποίησης των κινδύνων στο διαδίκτυο και την ανάπτυξη κριτικής σκέψης απέναντι στους πιθανούς κινδύνους στο διαδίκτυο για τα παιδιά.

    Συνεργασία με την Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας 

    Σημαντικό μέρος του προγράμματος είναι και η συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η Wind από το 2011 στηρίζει έμπρακτα τη δράση Cyberkid ως αποκλειστικός χορηγός της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα Cyberkid και της ιστοσελίδας www.cyberkid.gr. Η εφαρμογή για κινητά Cyberkid δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά μέσα από τη Γραμμή SOS – Cyber Alert να επικοινωνούν άμεσα (touchscreen call) και σε πραγματικό χρόνο σε περίπτωση κινδύνου ή απειλής με αξιωματικούς του Κέντρου Επιχειρήσεων Διαδικτυακών Απειλών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

    1. Πώς «επικοινωνεί» το kids@safety; Πού μπορεί να βρει ενημερωτικό υλικό ένας γονιός ή ένα παιδί;

    Από την αρχή του προγράμματος kids@safety περισσότεροι από 500.000 γονείς και μαθητές έχουν ενημερωθεί για την ορθή χρήση του διαδικτύου, ενώ περισσότερα από 350.000 εκπαιδευτικά έντυπα έχουν διανεμηθεί σε 6.000 σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

    Μέσα από τα τρία κανάλια επικοινωνίας, την ιστοσελίδα του kids@safety, την εφαρμογή για κινητά, το Facebook και το Instagram, το πρόγραμμα παρέχει συνεχή και υπεύθυνη πληροφόρηση για την ορθή χρήση του διαδικτύου, ειδήσεις, έρευνες σχετικά με τη συμπεριφορά των ανηλίκων στο διαδίκτυο, οπτικοακουστικό υλικό με συμβουλές για γονείς, κηδεμόνες, παιδιά και εφήβους, ενθαρρύνει το διάλογο μεταξύ ανηλίκων, κηδεμόνων και εκπαιδευτικών, προωθεί τις θετικές πλευρές των νέων τεχνολογιών και την κριτική σκέψη, ενώ παραπέμπει και σε ιστοσελίδες ελληνικών οργανισμών που ασχολούνται με την προστασία των παιδιών.

    Διαδικτυακή ενημέρωση της σχολικής κοινότητας του ακριτικού νησιού της Ανάφης για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου 

    Την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, η Wind Ελλάς, σε συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διοργάνωσε διαδικτυακή ενημέρωση της σχολικής κοινότητας του ακριτικού νησιού της Ανάφης για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ειδικοί της Δίωξης μίλησαν στους μαθητές και συζήτησαν για την ασφάλεια στον διαδικτυακό κόσμο, τη σημασία διασφάλισης της ιδιωτικότητας και της διαδικτυακής φήμης και έδειξαν συγκεκριμένα παραδείγματα και τρόπους υιοθέτησης ενός ασφαλούς διαδικτυακού τρόπου συμπεριφοράς, αποφυγής πιθανών κινδύνων (όπως cyberbullying, sexting, διαδικτυακά παιχνίδια, εθισμός), τρόπους προστασίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναφέρθηκαν στα δικαιώματα και στις αξίες που πρέπει να υπάρχουν και στον ψηφιακό κόσμο.