Λειτουργία Τράπεζας Φαρμάκων από τον ΣΦΕΕ

Η οικονομική κρίση οξύνεται, ιδίως για το 1/3 του πληθυσμού (πάνω από 3,5 εκ.) που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Η ανεργία διαρκώς σημειώνει αρνητικά ρεκόρ, πλησιάζει το 30% και σύντομα αναμένεται να κινηθεί στο 33-34%. Ενώ για να πέσει σε μονοψήφιο αριθμό θα χρειαστούν 20 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης (Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ). Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα θα είναι οξύτερο για τα επόμενα χρόνια ειδικότερα για τους νέους ανθρώπους. Ταυτόχρονα, η πλήρως ανασφάλιστη εργασία αγγίζει το 38% των εργαζομένων στερώντας τους την πρόσβαση στα ένσημα και στην ασφαλιστική κάλυψη υγείας. Οι ανασφάλιστοι συνολικά υπολογίζονται σήμερα πάνω από 3.000.000 πολίτες, οι οποίοι έχουν ελλιπή ή καθόλου υγειονομική φροντίδα.

Είναι ως εκ τούτου σαφές, ότι η οικονομική κρίση, έχει μετατραπεί και σε κρίση ανθρωπιστική (καθώς σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού και κυρίως οι ανασφάλιστοι και άποροι έχουν ελλιπή ή καθόλου πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας!).

O ΣΦΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος Υπεύθυνης Δραστηριοποίησης και Ανάπτυξής του, θέλοντας να συμβάλει ουσιαστικά στη Δημόσια Υγεία και σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη, προχώρησε στη σύσταση «Τράπεζας Φαρμάκων ΣΦΕΕ – Δίκτυο Συλλογής και Δωρεάν Διάθεσης» για άπορους και ανασφάλιστους. Με την συγκεκριμένη πρωτοβουλία ο ΣΦΕΕ ενοποιεί τις μεμονωμένες δράσεις που κάθε μια εταιρεία υλοποιεί, αναδεικνύοντας την ενεργό συμβολή και συμμετοχή στην κοινωνική ανάγκη που γιγαντώνεται. Η Πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και έχει την επιστημονική επίβλεψη του ΕΟΦ.

Η Τράπεζα Φαρμάκων είναι μια πρωτοβουλία που διευρύνει και εξελίσσει περαιτέρω τη συνεργασία  που έχει ο ΣΦΕΕ και οι εταιρείες μέλη του με το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του ΙΣΑ και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής για τη στήριξη με φαρμακευτικό υλικό των απόρων και ανασφάλιστων του Μητρώου ΙΣΑ. Παράλληλα πρόκειται να συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών του δικτύου των παραρτημάτων των Ιατρείων Κοινωνικής Αποστολής και των Κοινωνικών Ιατρείων και Φαρμακείων που στηρίζει ο ΙΣΑ και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών στους κατά τόπους Δήμους, Ιατρικούς Συλλόγους και Μητροπόλεις.

Στο πλαίσιο λειτουργίας της Τράπεζας Φαρμάκων, ο ΣΦΕΕ θα καλύπτει σε μηνιαία βάση τις ανάγκες σε φαρμακευτικό υλικό, αξιοποιώντας το σημαντικό απόθεμα που διαθέτουν οι εταιρείες-μέλη του τόσο από το στοκ τους όσο και από τα επιστρεφόμενα φάρμακα των εταιρειών μελών ΣΦΕΕ από τις φαρμακαποθήκες, τα οποία έχουν αρκετούς μήνες ισχύ πριν από τη λήξη τους. Μόνο για λεκανοπέδιο Αττικής τα φάρμακα αυτά υπολογίζονται σε πάνω από 900.000 φάρμακα.

Στο Πρόγραμμα μάλιστα θα προσχωρήσουν αρχικά οι 10 πρώτες σε πωλήσεις φαρμακαποθήκες του λεκανοπεδίου Αττικής και το συντονισμό θα αναλάβει η ΦΑΜΑΡ. Τόσο ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων όσο και η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος συμπράττουν με την Τράπεζα Φαρμάκων ΣΦΕΕ, εκδηλώνοντας την αμέριστη συμπαράστασή τους στην ευόδωση του Προγράμματος. Τα δωρηθέντα φάρμακα, από εμβόλια και αντιβιοτικά μέχρι και εξειδικευμένες θεραπείες για καρκινοπαθείς κοκ, θα αποστέλλονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες μέσω της ΦΑΜΑΡ στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και θα διατίθεται από εθελοντές ιατρούς σε ανασφάλιστους πολίτες σύμφωνα με τις ανάγκες του πληθυσμού και με απόλυτη ιατρική ευθύνη.

«Τόσο ο ΣΦΕΕ ως θεσμικός φορέας όσο και ολόκληρη η Φαρμακευτική Βιομηχανία, επιθυμούμε να σταθούμε αρωγοί στην κοινωνική ανάγκη που γιγαντώνεται, ικανοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερα αιτήματα για φαρμακευτική περίθαλψη των άπορων & ανασφάλιστων του Μητρώου του ΙΣΑ, καθώς και όλων των Ιατρείων Κοινωνικής Αποστολής στους κατά τόπους Δήμους, Ιατρικούς Συλλόγους και Μητροπόλεις. Ο ΣΦΕΕ μέσω των εταιριών-μελών του, ως ο μόνος φορέας που μπορεί να διασφαλίσει τόσο την ορθή, σύννομη και ασφαλή φύλαξη και διάθεση ποιοτικών και αποτελεσματικών φαρμάκων συνεργάζεται με τον ΙΣΑ, τον πλέον εγκεκριμένο φορέα, που μπορεί να πιστοποιήσει την ορθή χορήγηση των φαρμάκων μέσω του ιατρικού του δυναμικού», ανέφερε σχετικά ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Κωνσταντίνος Φρουζής σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε για την παρουσίαση της Πρωτοβουλίας, παρουσία του Υπ. Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, του Πατέρα Μάξιμου από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, του Προέδρου του ΙΣΑ, κ. Γεώργιου Πατούλη, του κυρίου Θεόδωρου Σκυλακάκη, Μέλος Δ.Σ. του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, του κ. Σταύρου Μπελώνη, Πρόεδρου της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας και της κ. Μαρίας Σκουρολιάκου, Αντιπροέδρου του ΕΟΦ.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ κλείνοντας την ομιλία του ευχαρίστησε τον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Πρόεδρο του ΙΣΑ κ. Γεώργιο Πατούλη. Εξήρε τη σημαντική συμβολή του ΕΟΦ, του κ. Τούντα και της κ. Σκουρολιάκου για την επίβλεψη του έργου που διασφαλίζει την σύννομη, ορθή και ασφαλή για τον ασθενή διαδικασία. Τέλος, ευχαρίστησε όλες τις εταιρείες μέλη του Συνδέσμου που αγκάλιασαν την Πρωτοβουλία και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ουσιαστική βοήθεια του κ. Πάνου Μαρινόπουλου και του κ. Δημήτρη Θεοδωρακάκου, της ΦΑΜΑΡ, για την πολύτιμη συνεργασία τους, καθώς ο συντονισμός αυτού του έργου απαιτεί πολλή δουλειά και κόπο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ