ΙΣΝ: Υποστήριξη στο «Σπάρταθλον 2013»

Ο διεθνής αγώνας δρόμου υπεραποστάσεων «Σπάρταθλον» θα διεξαχθεί στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2013, τιμώντας τον Αθηναίο δρομέα, Φειδιππίδη, ο οποίος κάλυψε τη 246 χιλιομέτρων διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη σε μία μόλις ημέρα. Στη φετινή διοργάνωση, θα λάβουν μέρος συνολικά 333 αθλητές από 35 χώρες, μεταξύ των οποίων και 45 Έλληνες.

Ο βασικός σκοπός κάθε δρομέα Σπαρταθλητή είναι η ολοκλήρωση της εξαντλητικής διαδρομής, καθώς η μόνη ανταμοιβή είναι ένα στεφάνι ελιάς και νερό. Κατά συνέπεια το «Σπάρταθλο» βρίσκει τις πηγές του στο αρχαίο Ολυμπιακό πνεύμα και παραμένει προσηλωμένο σε αυτό, αποφεύγοντας την εμπορευματοποίηση, η οποία χαρακτηρίζει το σύγχρονο αθλητισμό. Το Κύπελλο του Σπύρου Λούη και ο υπερμαραθώνιος «Σπάρταθλον», συνδέονται μέσω ενός κοινού ιστορικού υπόβαθρου, το οποίο συνετέλεσε στην απόφαση του Ιδρύματος να προσφέρει την υποστήριξή του.

Μέσα σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τον Απρίλιο του 2012 όταν ανακοίνωσε την απόκτηση σε διεθνή δημοπρασία του Ασημένιου Κυπέλλου Breal που απονεμήθηκε στον Σπύρο Λούη κατά τους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, στην Αθήνα, εξασφαλίζοντας την παραμονή του στην Ελλάδα.

Λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική ιστορική και συναισθηματική αξία του Κυπέλλου, αλλά και τον έντονο συμβολισμό που έχει για τη χώρα μας, το Ίδρυμα πραγματοποίησε την αρχική δέσμευσή του και κατέστησεάμεσα το Κύπελλο προσβάσιμο σε όλους, εκθέτοντάς το, από τον Σεπτέμβριο του 2012, στο Μουσείο της Ακρόπολης, με ελευθέρα είσοδο για το κοινό.

Η δημόσια έκθεσή του στην Αθήνα και η συγκεκριμένη συνεργασία με το Μουσείο της Ακρόπολης προσέφερε τη δυνατότητα σε χιλιάδες Έλληνες, αλλά και ξένους επισκέπτες της χώρας να θαυμάσουν από κοντά το Κύπελλο, και να γνωρίσουν την ιστορική διαδρομή του. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Μουσείου της Ακρόπολης, από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως τον Σεπτέμβριο του 2013, πάνω από ένα εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων 154.000 μαθητές, επισκέφθηκαν το Μουσείο και είχαν την ευκαιρία να δουν το Κύπελλο και να ενημερωθούν για την ιστορία του και τον Έλληνα Μαραθωνοδρόμο.

Το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον του κοινού για το Κύπελλο του Σπύρου Λούη, οδήγησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε συμφωνία με το Μουσείο της Ακρόπολης, να αποφασίσουν την παράταση της έκθεσης του Κυπέλλου στο Μουσείο έως και τον Φεβρουάριο του 2014, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους χιλιάδες επισκέπτες του να γνωρίσουν ένα σημαντικό κομμάτι του σύγχρονου Ολυμπιακού και αθλητικού κινήματος, με βαθιές ιστορικές ρίζες στην αρχαία Ελλάδα.

Μετά τον Φεβρουάριο του 2014, και μέχρι τη μόνιμη έκθεση του Κυπέλλου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015, το Ίδρυμα θα συνεχίσει να αναζητά και άλλους κατάλληλους εκθεσιακούς χώρους, με σκοπό τη συνέχιση τηςπροσωρινής δημόσιας έκθεσηςτου Κυπέλλου.

Τόσο η δημόσια έκθεση του Κυπέλλου του Σπύρου Λούη, όσο και η στήριξη που προσφέρεται για τη διοργάνωση του διεθνούς υπερμαραθωνίου «Σπάρταθλον», ενισχύουν την αντίληψη του ευρύτερου κοινού για το γεγονός, ότι τόσο ο μαραθώνιος αλλά και ο υπερμαραθώνιος, αγώνες ιδιαίτερα δημοφιλείς παγκοσμίως που αγγίζουν έντονα σύγχρονες ευαισθησίες και ανάγκες, έχουν βαθιές ρίζες στην κλασσική αρχαιότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ