Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και υψηλή προσέλευση κοινού, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, το 1ο Συνέδριο για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, το οποίο διοργανώθηκε από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη ΠΡΟΣΒΑΣΙΣ και είναι υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Το συνέδριο με τίτλο «Επιχειρώντας αλλιώς» και υπότιτλο «Οι κοινωνικές επιχειρήσεις ως εργαλείο ανάπτυξης», προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών νέων, κοινωνικών (και μη) επιχειρηματιών, επιστημόνων οι οποίοι αποκόμισαν γνώσεις και πληροφορίες για επιτυχημένες πρακτικές στο χώρο του κοινωνικού επιχειρείν, μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα ομιλιών.
Στο συνέδριο παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν η Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης ΠΡΟΣΒΑΣΙΣ και της ΕΛΕΠΑΠ, κ. Μαριάννα Μόσχου, ο Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Παύλος Θωμόγλου, ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Σεραφείμ Τσόκας, η Γενική Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων κ. Άννα Δαλαπόρτα, η Γενική Γραμματέας Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Έφη Μπέκου και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση του κεντρικού ομιλητή, κ. Arnaud Mourot από το μεγαλύτερο διεθνές δίκτυο κοινωνικών επιχειρηματιών Ashoka, ο οποίος έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και εισήγαγε το κοινό στην έννοια της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Ο κ. Mourot ενέπνευσε και παρακίνησε το κοινό να επιχειρήσει με παραδείγματα και κύριο γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον. “Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή – Everyone a changemaker”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και το slogan του οργανισμού.
Ο Καθηγητής κ. Carlo Borzaga, ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Ινστιτούτου Έρευνας Συνεταιρισμών και Κοινωνικών Επιχειρήσεων, παρουσίασε το status της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη σήμερα, με αριθμούς και συγκεκριμένα στατιστικά δεδομένα. Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην ευρωπαϊκή κατάταξη, αλλά τα τελευταία στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν σαφή αύξηση ενδιαφέροντος και κινητικότητα.
Ο κ. Arhelger από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο κ. Ιωακειμίδης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασαν το πλαίσιο και της πρωτοβουλίες της Ε.Ε. από την εμπροσθοφυλακή στο μέτωπο της κοινωνικής οικονομίας και πώς να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος.
Στο δεύτερο μέρος, ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν οι φρέσκες ιδέες και τα εργαλεία που παρουσιάστηκαν από ένα πάνελ καταξιωμένων επαγγελματιών ή επιχειρηματιών, οι οποίοι προκάλεσαν και προσκάλεσαν τους υποψήφιους κοινωνικούς επιχειρηματίες να σχεδιάζουν ορθολογικά τις επιχειρήσεις τους, στοχεύοντας σε καινοτομικά προϊόντα, οργανώνοντας το δίκτυο πωλήσεων και marketing, δημιουργώντας δίκτυα, και αξιοποιώντας υφιστάμενα ή μελλοντικά χρηματοδοτικά εργαλεία.
Η κ. Πρωτόγερου από τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου υποστήριξε την αξία της καινοτομίας και της δικτύωσης των ερευνητικών φορέων και των επιχειρήσεων. Ο κ. Κρικέλας, με μακρά πορεία στο χώρο της συμβουλευτικής επιχειρήσεων, υποστήριξε τον επιχειρησιακό σχεδιασμό ως αντίδοτο στη θνησιμότητα των νέων επιχειρήσεων και έδωσε σαφείς οδηγίες προς τους υποψήφιους κοινωνικούς επιχειρηματίες σε 5 + 2 βήματα.
Η κ. Σκόνδρα-Έλλιοτ, ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος παρουσίασε ένα νέο είδος κοινωνικού marketing ως όπλο των κοινωνικών επιχειρήσεων, ενώ η κ. Ζαφειροπούλου από τον ακαδημαϊκό χώρο παρουσίασε νέες μορφές δικτύωσης και κοινωνικών διεταιρικών σχέσεων ως εργαλεία ανάπτυξης και επέκτασης μιας κοινωνικής επιχείρησης.
Ο κ. Βορλόου έδωσε το στίγμα του στρατηγικού σχεδίου για την κοινωνική οικονομία, ενώ έκλεισε το μάτι στους υποψήφιους κοινωνικούς επιχειρηματίες, παρουσιάζοντας νέα εργαλεία και τάσεις της εποχής τους το crowdfunding. Ο κ. Πτερούδης παρουσίασε το ειδικά προσαρμοσμένο χρηματοδοτικό εργαλείο micro-financing Progress της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, το οποίο απευθύνεται σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη του έργου επιτυχημένων Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων από την Ελλάδα και Εξωτερικό. Επιτυχημένοι και εκκολαπτόμενοι κοινωνικοί επιχειρηματίες παρουσίασαν τις ιδέες τους, αποπνέοντας αισιοδοξία και ελπίδα, μέσα από βιώσιμες επιχειρηματικές λύσεις. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν οι:
• Gruppo Cooperativo CGM
• ΚοιΣΠΕ Το.Ψ.Υ. Δωδεκανήσου (Λέρος)
• ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ ΚοινΣΕπ
• Women on top
• Συνεταιρισμός Γονέων Χαλανδρίου
• Αγροδιατροφική ΚοινΣΕπ Λάρισας
• Στέγη Αργυροχρυσοχοϊας Στεμνίτσας
• Μικροί Γίγαντες ΚοινΣΕπ
• ΚοινΣΕπ Φιλάδελφος (Δράμα)
• ΚοινΣΕπ Γαληνός (Καβάλα)
• Μαίναλον ΚοινΣΕπ
• ΚοινΣΕπ Καλλονή-Κελλιά (Τήνος)