Διαγωνισμός της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή

Στο διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «Ο Κόσμος που θέλετε», για τις καλύτερες λύσεις όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, επελέγη ως νικητής το πορτογαλικό έργο “Sown Biodiverse Pastures”. Το συγκεκριμένο έργο, όχι μόνο αυξάνει την παραγωγικότητα των βοσκότοπων, αλλά συμβάλλει και στη μείωση των εκπομπών CO2, της διάβρωσης του εδάφους και του κινδύνου για δασικές πυρκαγιές.

Η Ευρωπαία Επίτροπος για την Κλιματική Αλλαγή, Connie Hedegaard, ανακοίνωσε το νικητή στην Τελετή Βράβευσης “Sustainia” που έλαβε χώρα στην Κοπεγχάγη, στις 7 Νοεμβρίου 2013. «Συγχαρητήρια στην ομάδα του έργου “Sown Biodiverse Pastures”! Αποδεικνύει άριστα ότι μία καινοτόμος λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Ο αριθμός και η ποιότητα των συμμετοχών στο διαγωνισμό ενίσχυσαν το θετικό μήνυμα της εκστρατείας, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές και καινοτόμες λύσεις για το κλίμα, εκεί έξω. Ας αναβαθμίσουμε τις λύσεις αυτές, για να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που να μας αρέσει, με ένα κλίμα που να μας αρέσει», δήλωσε η κ. Hedegaard.

Το έργο “Sown Biodiverse Pastures” εμπλέκει περισσότερους από 1.000 Πορτογάλους αγρότες, κάθε ένας από τους οποίους χρησιμοποιεί ειδικό μείγμα έως και είκοσι διαφορετικών σπόρων, προσαρμοσμένων στις τοπικές εδαφικές και κλιματικές συνθήκες. Μέχρι στιγμής, έχει γίνει τέτοιου τύπου σπορά σε βοσκότοπους 50.000 εκταρίων, κυρίως στις νότιες και κεντρικές περιοχές της Πορτογαλίας που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης. Αυτοί οι βοσκότοποι έχουν ήδη συμβάλει στην αποθήκευση άνω του ενός εκατομμυρίου τόνων CO2 στο έδαφος. Επιπλέον, οι βοσκότοποι που εντάσσονται στο έργο αυτό είναι πιο εύφοροι και ανθεκτικοί στη διάβρωση του εδάφους, σε σύγκριση με τους φυσικούς βοσκότοπους.

Το συγκεκριμένο έργο προωθείται από την εταιρεία Terraprima. «Η πρωτιά στο διαγωνισμό «Ο Κόσμος που Θέλετε» σημαίνει ότι κερδίζουμε αναγνώριση για το έργο μας. Έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε πιο γνωστό και να μας δοθούν τα κίνητρα για να το επεκτείνουμε σε περισσότερες φάρμες, ευρύτερες περιοχές και νέες χώρες, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως», δήλωσε ο καθηγητής Tiago Domingos, ιδρυτής της Terraprima και Project Manager του έργου “Sown Biodiverse Pastures”.

Η πορτογαλική ομάδα θα έχει τη δυνατότητα να γυρίσει ένα επαγγελματικό βίντεο, ενώ θα της παρασχεθεί και υποστήριξη για την προώθηση του έργου στα ευρωπαϊκά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο νικητής του διαγωνισμού επελέγη από την Κριτική Επιτροπή Sustainia, που αποτελείται από την Ευρωπαία Επίτροπο, Connie Hedegaard, τον πρώην Κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Arnold Schwarzenegger, τον πρώην Πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Gro Harlem Brundtland, και τον Πρόεδρο της Ομάδας του ΟΗΕ για το Κλίμα, Dr. Rajendra Pachauri.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ