Το Κέντρο Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης στοχεύει στην υποστήριξη τοπικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και υφισταμένων πρωτοβουλιών και είναι ανοιχτό σε όλους όσους έχουν ανάγκη. Σκοπός του είναι να λειτουργεί ως κόμβος για τη φιλοξενία δραστηριοτήτων τοπικών ΜΚΟ και να παρέχει υπηρεσίες, όπως ιατρική βοήθεια και νομική υποστήριξη.
Το Κέντρο Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης άνοιξε στις 2 Ιανουαρίου 2014 και βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο λειτουργίας. Το Κέντρο φιλοξενεί δύο πολύ γνωστές Ελληνικές ΜΚΟ: την ΑΡΣΙΣ και την PRAKSIS.
Η ΑΡΣΙΣ, στο Κέντρο Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης προσφέρει νομικές υπηρεσίες σε όσους βρίσκονται σε ανάγκη. Η ΑΡΣΙΣ θα προσφέρει νομικές συμβουλές για ζητήματα καταναλωτικά, αστικού δικαίου, εργασιακά και κοινωνικής πρόνοιας, όπως συμβουλευτική για ελάφρυνση από χρέη που έχουν προκύψει από πιστωτικές κάρτες, υποθήκες και ακίνητα. Η PRAKSIS, μία ΜΚΟ με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της υγείας, θα προσφέρει ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη, και πιο συγκεκριμένα: υπηρεσίες γενικής ιατρικής και συμβουλευτικής. Και οι δύο οργανώσεις θα παραπέμπουν περιστατικά και σε άλλους φορείς παροχής υγειονομικών και νομικών υπηρεσιών. Οι ανάγκες που θα αντιμετωπίζει το Κέντρο Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης, θα καθοριστούν τελικά από τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού.
Η τελετή εγκαινίων του Κέντρου Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιανουαρίου από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, παρουσία της Γενικής Διευθύντριας του Solidarity Now – Σταυρούλας Χασαπογλίδου, του Νίκου Γαβαλά – ιδρυτικού μέλους της ΑΡΣΙΣ, της Μαρίας Μουδάτσου – Διευθύντριας Θεσμικών και Κάθετων Χρηματοδοτήσεων της PRAKSIS, του Robert Sanders – Γενικού Πρόξενου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη και του Jordi Vaquer – Διευθυντή του Open Society Initiative για την Ευρώπη.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης με αφορμή την εκδήλωση δήλωσε: «Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία Κέντρου Αλληλεγγύης είναι χρήσιμη και ουσιαστική. Επίσης, λειτουργεί προσθετικά στο έργο του Δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο αφορά τη δημιουργία ενός πραγματικού δικτύου από δομές κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης. Για το σκοπό αυτό απευθυνθήκαμε σε ΜΚΟ, στην κοινωνία των πολιτών, και σε φορείς της πόλης ή και μεγαλύτερου βεληνεκούς, προκειμένου όλοι μαζί να λειτουργήσουμε ως δίχτυ προστασίας για τους κοινωνικά αδύναμους. Το Κέντρο Αλληλεγγύης είναι ακριβώς αυτός ο ‘κόμβος’ που συνδέει όλους εμάς στην προσπάθειά μας να σταθούμε δίπλα σε όσους μας έχουν ανάγκη».
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το πρώτο Κέντρο Αλληλεγγύης του Solidarity Now στην Ελλάδα λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός του Κέντρου Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης είναι να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα αναγκών στην περιοχή. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, το Solidarity Now συνεργάζεται στενά τόσο με ΜΚΟ όσο και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να προσφέρει βοήθεια σε όσους την έχουν άμεση ανάγκη. Ελπίζουμε ότι οι υπηρεσίες που θα προσφέρει το Κέντρο Αλληλεγγύης θα δώσουν τη δυνατότητα σε ομάδες και άτομα να κινητοποιηθούν και να επιφέρουν θετικές αλλαγές στη ζωή τους. Οι στόχοι και οι υπηρεσίες του Κέντρου Αλληλεγγύης θα διευρύνονται καθώς θα εντοπίζονται και οι τοπικές ανάγκες», σχολίασε η Σταυρούλα Χασαπογλίδου, Γενική Διευθύντρια του Solidarity Now.
Ο Αντύπας Τζανέτος, Πρόεδρος της PRAKSIS δήλωσε: «Για την PRAKSIS η δημιουργία ενός Κέντρου Αλληλεγγύης στον Δήμο της Θεσσαλονίκης που έμπρακτα έχει αποδείξει ότι πρωτοστατεί σε συνέργιες αποτελεί μία ακόμη πρόκληση για την προώθηση ευρύτερων συνεργασιών. Σε μία εποχή όπου τα αποτελέσματα της κρίσης πλήττουν ολοένα και περισσότερους συνανθρώπους μας τέτοιου είδους κομβικές συμπράξεις αποτελούν τον απαραίτητο μονόδρομο για να ανακουφιστούν οι συνάνθρωποί μας. Τελικά αυτή είναι η μοίρα μας, αυτός είναι ο προορισμός μας. Στην κοσμική μοναξιά μας θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε ο ένας κοντά στον άλλο. Και αν μερικές φορές η επαφή αυτή μας πληγώνει, στο τέλος… η ζεστασιά της μας αποζημιώνει».
Ο Νίκος Γαβαλάς, ιδρυτικό μέλος της ΑΡΣΙΣ επισήμανε: «Η δημιουργία μιας νέας, καλά οργανωμένης νομικής υπηρεσίας σε περίοδο οικονομικής και, κατά συνέπεια, κοινωνικής κρίσης, η οποία θα παρέχει υπηρεσίες σε πολίτες που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για την πόλη και έρχεται να καλύψει τις διευρυμένες κοινωνικές ανάγκες του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης».