Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι περσινοί αργυροί Ολυμπιονίκες επέστρεψαν με ψηλά το κεφάλι από την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, με τους Robo Specialists να καταλαμβάνουν την 4η θέση στον κόσμο, στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που έγινε στο Νέο Δελχί της Ινδίας από 25-27/11/2016.
Οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης είχαν εξαιρετική παρουσία στην κατηγορία ποδοσφαίρου με ρομπότ με τους Robo Specialists να έχουν στη σύνθεσή τους τον περσινό αργυρό Ολυμπιονίκη Αλέξανδρο Πανταζίδη, τους Δημήτρη Παρασκευόπουλο και Σονέρ Χασάνογλου καταλαμβάνοντας την 4η θέση παγκοσμίως! Μάλιστα στον αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο ενώ έχαναν με 3-0 από τη ρώσικη ομάδα, κατάφεραν να ισοφαρίσουν, στο τέλος όμως δέχτηκαν ένα γκολ και έτσι έχασαν το μετάλλιο για μόλις ένα τέρμα!
Η άλλη μεγάλη επιτυχία για τη χώρα μας προήλθε από την ομάδα “BEAST” του 7ου ΓΕΛ Τρικάλων, στην OPEN Λυκείου, που κατετάγη 8η στην Ολυμπιάδα! Αξίζουν συγχαρητήρια στους συντελεστές και αυτής της επιτυχίας, στους μαθητές Γκούμε Λαυρέντιο, Ζιούτο Κωνσταντίνο, Καλαντζή Σωτήριο και Κατσίκα Στέφανο και στους εκπαιδευτικούς κ. Καραγιώργου Ελευθερία (προπονήτρια) και κ. Μπλέκα Κωνσταντίνο (Υποδιευθυντή).
Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν περιβαλλοντικό. Λύση στο πρόβλημα έδωσαν οι 500+ μαθητικές ομάδες με τα ρομποτάκια τους το τριήμερο 25-27 Νοεμβρίου 2016, στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, η οποία φέτος πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί της Ινδίας. Τη χώρα μας εκπροσώπησαν επάξια 15 ομάδες μαθητών με τους εκπαιδευτικούς και τους συνοδούς – γονείς τους, οι οποίοι ταξίδεψαν έως την Ινδία με τη στήριξη της COSMOTE και του Ιδρύματος Ωνάση και συμμετείχαν στην ετήσια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.
Στις διαγωνιστικές κατηγορίες, και πιο συγκεκριμένα σε αυτή του Δημοτικού η ομάδα «Πυθαγόρας» από το Λεόντειο Λύκειο Ν. Σμύρνης με προπονήτρια την κ. Τριανταφύλλου και μέλη τους μαθητές Αναστάσιο Σύρη και Οδυσσέα Μόρφη κατετάγησαν στην 11η θέση (σε 16 ομάδες του ημιτελικού), ενώ η 2η ομάδα “Φίλωνες” από την Ξάνθη με προπονητή τον Πανταζίδη Παναγιώτη, μέλη τους μαθητές Φελεκίδη Λεωνίδα, Μπαλαφούτη Ηλία και Πανταζίδη Αλέξανδρο βρέθηκαν στη 49η θέση στη φάση των 64.
Στη διαγωνιστική κατηγορία του Γυμνασίου, το 13ο Γυμνάσιο Λάρισας με προπονήτρια την κ. Κουτσίκου και τις 2 ομάδες της, με τους μαθητές Αναστάσιο Τσιάμα, Ανδρέα Μπρούζα, Κωνσταντίνο Λελεντζή (Blue Diamond) και Ανδριανή Ομήρου, Ευτυχία Καλογήρου (Robot Direction) κατετάγησαν στην 13η (σε 16 ομάδες του ημιτελικού) και 30ή θέση στη φάση των 64, αντίστοιχα.
Στη διαγωνιστική κατηγορία Λυκείου, η ομάδα MIXMYL με προπονητή τον κ. Τσατσαρώνη και τους μαθητές Ανδρέα Γιαννούτσο, Σπύρο Μπλαβέρη και Δημήτρη Τζουλιάνο από το 7ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Χαλανδρίου κατετάγη 29η, ενώ η ομάδα ET–Team υπό την καθοδήγηση του κ. Τούρλου και τις μαθήτριες Ειρήνη Δήλερη, Παναγιώτα Κοντοπούλου και Ελένη Κουγιουμτζή, στην 31η θέση, στη φάση των 64.
Στην κατηγορία OPEN επίσης διαγωνίστηκαν: στα Δημοτικά η ομάδα T.N.D Robotics με προπονητή τον κ. Αμπαριώτη και μαθητές τους Κατσούλη Θωμά και Δημήτρη καθώς και τον Αθανάσιο Κοτρώτσο, καθώς και η ομάδα “Robotic Green Girls” από το Γ’ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Δημοτικό Εκάλης και τις μαθήτριες Παπαδοπούλου Χριστίνα και Τσιτσικοπούλου Ιφιγένεια-Ειρήνη. Επίσης, στα Γυμνάσια η ομάδα “The tube ACeS” με προπονήτρια την κ. Βουτυράκου και μαθητές τους Δημήτρη Ντινόπουλο, Παντελή Σφηνιά και Ιάσωνα Σταύρο Σόμογλου.
Στην κατηγορία ποδοσφαίρου με ρομπότ, εκτός από το 1ο ΓΕΛ Ξάνθης, με τη φόρα του 2ου αργυρού μεταλλίου από την προηγούμενη Ολυμπιάδα, η χώρα μας εκπροσωπήθηκε και από την ομάδα Los MessAngeles Stars του ΤΕΙ Θεσσαλίας και τους μαθητές Μαρκούλη Αθανάσιο και Κουτσιώρα Αναστάσιο, με προπονητή τον Γιάννη Μπαρά, οι οποίοι πλασαρίστηκαν στην πρώτη 16άδα!
Στην ίδια κατηγορία, προπονητής των ομάδων RoboSpecialists και RoboMasters ήταν ο αργυρός Ολυμπιονίκης 2015 Αθανάσιος Μπαλαφούτης με μέλη των δύο ομάδων τους: Πανταζίδη Αλέξανδρο, Παρασκευόπουλο Δημήτρη, Χασάνογλου Σονέρ και Ελευθέριο Γιαγκίδη, Ιωσήφ Μποκουράκη και Παναγιώτη Βαρδάρη αντίστοιχα.
Τέλος, ελληνική εκπροσώπηση είχαμε και στους κριτές της Ολυμπιάδας. Μάλιστα για πρώτη φορά σε Ολυμπιάδα Ρομποτικής είχαμε τον εκπαιδευτικό Πληροφορικής Α. Βοβό, σε θέση αρχικριτή.
Ο Πρόεδρος του WRO Hellas και αρχηγός της αποστολής κ. Σομαλακίδης δήλωσε: «Επί 8 συναπτά έτη δίνουμε τη δυνατότητα στους μαθητές της χώρας μας να δημιουργούν με την εκπαιδευτική ρομποτική. Διατηρούμε μία σταθερά ανοδική πορεία και επισήμως ανακοινώνουμε ότι θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, το 2019 να φιλοξενήσουμε την Ολυμπιάδα στην Ελλάδα. Συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες μας και αξίζει να ρωτήσετε τα Ελληνόπουλα και τους προπονητές εκπαιδευτικούς τους που μας εκπροσώπησαν επάξια στην Ινδία, για τις εμπειρίες μίας ζωής! Τα ολυμπιακά μετάλλια μπορούν να περιμένουν ως τον επόμενο Νοέμβριο, στην Κόστα Ρίκα, μέσω του 9ου Πανελλήνιου διαγωνισμού το καλοκαίρι του 2017».