Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο τριήμερο αφιέρωμα “50/50 Ισότητα και στον κινηματογράφο”, το οποίο πραγματοποιήθηκε μεταξύ 30 Μαρτίου και 1 Απριλίου 2018 στην Αθήνα.
Το αφιέρωμα διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά σε συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και τις WIFT (Women in Film and Television – Greece). Το φετινό πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του Διεθνούς Φεστιβάλ Γυναικείων Ταινιών «Elles Τournent» και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Γέφυρες», καθώς και με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας και του Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας του Ιράν στην Αθήνα.
Το αφιέρωμα άνοιξε με την προβολή του γαλλικού ντοκιμαντέρ «Και η Γυναίκα Έπλασε το Χόλιγουντ» («Et La Femme Créa Hollywood» – 2016) των Τζούλια και Κλάρα Κούπερμπεργκ. Ακολούθησαν χαιρετισμοί εκ μέρους της Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, κ. Φωτεινής Κούβελα, και της Προέδρου Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, κ. Μαρίας Κομνηνού.
Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, αναφερόμενη στην καταφανή διαπίστωση ότι οι έμφυλες προτιμήσεις και οι αντίστοιχοι αποκλεισμοί, η απουσία των γυναικών από τα κέντρα λήψης αποφάσεων και τα κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης συνιστούν μία αλγεινή πραγματικότητα και στην οπτικοακουστική βιομηχανία, τόνισε ότι: ο στόχος 50/50 και στον κινηματογράφο και η δημιουργία των προϋποθέσεων για ισότιμη συμμετοχή των φύλων στην πολιτιστική δημιουργία εν γένει, αποτελεί αναπόσπαστο και αδιαπραγμάτευτο κομμάτι του εθνικού μας σχεδιασμού.
Περαιτέρω, η Γενική Γραμματέας έκανε συνοπτική αναφορά στην αίσια έκβαση της εκπόνησης Σχεδίου Σύστασης για την ισότητα των φύλων στον ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό τομέα με την υιοθέτησή του, τον Σεπτέμβριο του 2017, από την Επιτροπή των αρμόδιων υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πρόκειται για την πρώτη Σύσταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία, αναγνωρίζοντας τις διαχρονικά προβληματικές πτυχές του οπτικοακουστικού τομέα σε συνάρτηση με το φύλο, καλεί τα κράτη – μέλη να επανεξετάσουν το θεσμικό πλαίσιο και να λάβουν μέτρα για την αναβάθμιση της ισότητας των φύλων. Η Γ.Γ.Ι.Φ. εκπροσωπεί τη χώρα μας στην αρμόδια Ομάδα Εργασίας για την εκπόνηση και παρακολούθηση της υλοποίησης του εν λόγω Σχεδίου Σύστασης.
Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «50/50 και στον Κινηματογράφο: δεδομένα και προοπτικές». Η βραδιά έκλεισε με την προβολή της βραβευμένης με BAFTA (2018) ταινίας «Δεν είμαι μάγισσα» («Ι am not a witch») της Ρουνγκάνο Νιόνι (Βρετανίδα σκηνοθέτιδα αφρικανικής καταγωγής).
Τη δεύτερη ημέρα του τριημέρου, πραγματοποιήθηκε η προβολή της ταινίας «Η τέχνη της αγάπης: Η ιστορία της Μιχαλίνα Βισλότσκα» («The art of loving: The story of Michalina Wislocka» -2017), παρουσία της Πολωνής σκηνοθέτιδας Μαρία Σαντόφσκα (Maria Sadowska). Το κοινό είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μετά το τέλος της προβολής με τη σκηνοθέτιδα Μαρία Σαντόφσκα, ποπ σταρ και γνωστή ακτιβίστρια στην Πολωνία σήμερα. Η δημιουργός αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται τη δεδομένη στιγμή οι γυναίκες στην Πολωνία, καθώς η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επιβολή ενός περισσότερο περιοριστικού πλαισίου στον ήδη αυστηρότατο νόμο που ρυθμίζει τη διακοπή κύησης. Η βραδιά έκλεισε με την προβολή δύο ελληνικών ταινιών μικρού μήκους : την «Άδεια – 2001» της Εύας Στεφανή και τη «Φαουέγια – 2017 », παρουσία της σκηνοθέτιδας Μύρνας Τσάπα.
Την τρίτη ημέρα του αφιερώματος, πραγματοποιήθηκε η προβολή της ταινίας «Αναζητώντας εμένα» («Wander about me» -2016) της Ghazale Soltani, παρουσία της Ιρανής ηθοποιού Μεχραβέ Σαριφινιά (Mehrave Sharifinia). Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Υιοθεσία και Οικογενειακή κατάσταση: αλλαγές στη νομοθεσία και προοπτικές στην Ελλάδα του σήμερα». Τα επιμέρους θέματα που αναπτύχθηκαν, λειτούργησαν ως έναυσμα για μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με το κοινό, η οποία, μεταξύ άλλων, εστίασε στο απαγορευτικό καθεστώς για μία ανύπανδρη γυναίκα που επιθυμεί να προβεί σε τεκνοθεσία στο σημερινό Ιράν, στο τρέχον θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην αναδοχή και την τεκνοθεσία στη χώρα μας, καθώς και στο επικείμενο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το αφιέρωμα ολοκληρώθηκε με την προβολή της ταινίας «Ιερόσυλοι -2017» παρουσία της σκηνοθέτιδας Μάρσας Μακρή.
Η προσέλευση του κοινού καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Το τριήμερο αφιέρωμα τίμησαν με την παρουσία τους – μεταξύ άλλων- η διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Γυναικείων Ταινιών «Elles Tournent», κ. Marie Vermeiren, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας & Ισότητας στον Δήμο Αθηναίων, κ. Μαρία Στρατηγάκη, ο μορφωτικός σύμβουλος της Πρεσβείας του Ιράν στην Ελλάδα, Δρ. Ali Mohamad Helmi, καθώς και πλήθος επαγγελματιών του οπτικοακουστικού τομέα.
Τέλος, όπως δήλωσε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων: «Η πολιτιστική δημιουργία έχει τη δύναμη να προβάλλει και τις δύο της όψεις: από τη μία μπορούμε και «διαβάζουμε» τις κυρίαρχες κοινωνικές αντιλήψεις, τις ανισότητες, τις αδικίες, τις διακρίσεις (έμφυλες, ταξικές, φυλετικές κ.α.), με τις οποίες καλούμαστε να αναμετρηθούμε μέσα στην καθημερινότητά μας και από την άλλη, λειτουργεί ως καμβάς, πάνω στον οποίον σχεδιάζεται μία δημιουργική πρόταση, που αντιμάχεται τις πατριαρχικές, σεξιστικές και ρατσιστικές απόψεις».
Για όλους αυτούς τους λόγους και για την τεράστια επιτυχία του αφιερώματος δύο χρόνια τώρα, καθιερώνεται πια ως θεσμός και πρόκειται να ακολουθήσει και το «3ο Αφιέρωμα 50/50 Ισότητα και στον κινηματογράφο».