MOm: Διάσωση ορφανής μεσογειακής φώκιας στη Νάξο

Το απόγευμα της Τετάρτης 19 Σεπτεμβρίου 2012 το Λιμεναρχείο Νάξου ειδοποίησε τη MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, για την παρουσία μιας μικρής φώκιας στην παραλία της Αγίας Άννας. Από την περιγραφή και τις φωτογραφίες που στάλθηκαν στην Ομάδα Διάσωσης της MOm, διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για ένα μικρό ζώο, αρκετά αδύνατο και πολύ παθητικό.

Ακολουθώντας τις οδηγίες της Υπεύθυνης Διάσωσης της MOm κας Μαριάννας Ψαραδέλλη, το Λιμεναρχείο Νάξου παρακολούθησε το ζώο όλο το βράδυ. Το επόμενο πρωί και αφού η μικρή Monachus monachus, βρισκόταν ακόμη στο ίδιο σημείο χωρίς τη μητέρα του, αποφασίστηκε η μεταφορά της στο Κέντρο Περίθαλψης και Επανένταξης Μεσογειακής Φώκιας της MOm στην Αλόννησο. Από την πρώτη εξέταση του ζώου διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για ένα αρσενικό ζώο, ηλικίας περίπου 3 εβδομάδων, και βάρους 20 κιλών, πολύ αφυδατωμένο και εξαντλημένο. Αφού πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες κτηνιατρικές εξετάσεις και με τις οδηγίες της υπεύθυνης κτηνιάτρου Δρ. Νατάσσας Κομνηνού, του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και ξεκίνησε η φαρμακευτική αγωγή.

Το νεογέννητο φωκάκι, βρίσκεται στο Κέντρο Περίθαλψης και Επανένταξης Μεσογειακής Φώκιας της MOm όπου αν όλα πάνε καλά, θα παραμείνει για περίπου 4 μήνες μέχρι να είναι έτοιμο να επιστρέψει και πάλι στο φυσικό του περιβάλλον. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται να περάσουν ατελείωτες ώρες φροντίδας, ταΐσματος και εξετάσεων από τους εξειδικευμένους συνεργάτες της MOm και τους εθελοντές που συμμετέχουν. Όλη αυτή η δύσκολη διαδικασία πραγματοποιείται πάντα με βάση επιστημονικά πρωτόκολλα, διεθνώς αναγνωρισμένα.

Η ΜΟm θέλει να ευχαριστήσει θερμά για την πολύτιμη συμβολή και βοήθειά τους το Λιμεναρχείο Νάξου, το πλήρωμα του πλοίου Blue Star Paros για την ασφαλή μεταφορά του ζώου στον Πειραιά και την Hellenic Seaways  για τη μεταφορά του στην Αλόννησο, το Νοσοκομείο Ζώων Αθηνών και ιδιαίτερα τον κο Ιωάννη Χριστόπουλο και όλους όσους βοήθησαν στη διάσωσή του, καθώς και την IFAW και την ΕΑΑΜ για την υποστήριξή τους στο πρόγραμμα διάσωσης και περίθαλψης της MOm.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ