Ecocity: Συμπληρώνει 15 χρόνια επένδυσης στους έφηβους

Πανηγυρική χρονιά για τις εκστρατείες ECOMOBILITY ΚΑΙ FREE MOBILITY, αφού ο Θεσμός φέτος συμπληρώνει 15 χρόνια, σημαντικής επένδυσης στη νέα γενιά για πόλεις ανθρώπινες, ανεμπόδιστες, γεμάτες πράσινη μετακίνηση.

Το όνειρο των συντελεστών των εκστρατειών για την αλλαγή των συνθηκών κυκλοφορίας στις πόλεις και συμπεριφορών μετακίνησης των πολιτών γίνεται πλέον πραγματικότητα με την ενεργοποίηση νέων ανθρώπων και την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών.

Οι Τοπικές Αρχές τοποθετούν με προτεραιότητας πλέον την ελεύθερη προσβασιμότητα στις πόλεις και την στήριξη της ισότητας με την αποφυγή εμποδισμού της μετακίνησης των κατοίκων και επισκεπτών.

Η σημαντική επένδυση που γίνεται στα 15 χρόνια τω εκστρατειών για την αλλαγή νοοτροπίας και ανθρώπινη εικόνα στις πόλεις, παρουσιάστηκε στο όμορφο ξεκίνημα που έγινε μέσα από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Ιανουαρίου, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η νέα περίοδος με τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε κάθε μια από τις 31 πόλεις που συμμετέχιουν, της από αρχές Φεβρουαρίου μέχρι και μέσα Μαρτίου.

Το σύνθημα «Οι Μαθητές ερευνούν, οι Πόλεις ενημερώνονται και η Κοινωνία ευαισθητοποιείται» θα κυριαρχήσει και φέτος, με τις ομάδες των μαθητών να εξετάζουν τα προβλήματα και να καταθέτουν προτάσεις και λύσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας μετακίνησης και την βελτίωση της εικόνας της πόλης τους.

Τους συμμετέχοντες υποδέχθηκε ο Θάνος Ζαφειρόπουλος, Συντονιστής των Εκστρατειών και ακολούθησαν με χαιρετισμό ο Αν. Υπουργός Γιάννης Τσιρώνης και ο εκπρόσωπος τη; Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα Xάρης Κούντουρος

Ο Γ.Γ. του ΔΣ του ECOCITY Πάνος Παπαδάκος, αναφέρθηκε στο στόχο του ECOCITY για την καλλιέργεια της νέας γενιάς και τη συστράτευση των Επιστημονικών και Κοινωνικών Φορέων, για την υλοποίηση των Εκστρατειών και τις αποτελεσματικές προσεγγίσεις και λύσεις.

Στη συνέχεια το μέλος του ΔΣ του ECOCITY και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Εκστρατείας, Καθηγητής του ΕΜΠ Θάνος Βλαστός μίλησε για το ρόλο της ενεργοποίησης των νέων στην θεραπεία των άρρωστων πόλεων της χώρας και την επίδραση στην αναμόρφωση των πόλεων, με βάση τις προτάσεις των νέων.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οργάνωσης του FREE MOBILITY, Μαριέττα Γιαννάκου, αναφέρθηκε στην ανάγκη να ελεύθερης πρόσβασης σε όλους τους δημόσιους χώρους και μίλησε για τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στις ελληνικές πόλεις, τονίζοντας τη μεγάλη διαφορά από τις ευρωπαϊκές, κάτι που εκφράζει και το επίπεδο του τοπικού πολιτισμού.

Η Τελετή της Απονομής των Βραβείων, φέτος θα γίνει το πρωί του Σαββάτου, 21 Απριλίου και η αποστολή με την νικήτρια ομάδα των μαθητών θα φιλοξενηθεί τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, από τον Ευρωβουλευτή Μιλτιάδη Κύρκο, ο οποίος έστειλε βιντεομήνυμα που προβλήθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης.

Βιντεομήνυμα έστειλε επίσης και η Νατάσσα Μποφίλου που συστρατεύθηκε στις Εκστρατείες και στην ευαισθητοποίηση των νέων μας για όμορφες πόλεις.

Οι πόλεις που συμμετέχουν φέτος στις Εκστρατείες είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, ο Βόλος, τα Τρίκαλα, η Καλαμάτα, η Μύκονος, το Μαρούσι, τα Βριλήσσια, η Καλλιθέα, το Ναύπλιο, η Ελευσίνα, η Νίκαια, το Ίλιον, η Νάουσα, η Κατερίνη, η Βέροια, η Θέρμη, το Ωραιόκαστρο, η Ν. Ποτίδαια, ο Διόνυσος, οι Αχαρνές, το Αιγάλεω, το Ελληνικό, η Περαία, η Επανωμή, η Ν. Μηχανιώνα, το Πανόραμα, ο Εύοσμος, η Μακρυνεία Αγρινίου και η Μυτιλήνη.

Η 15η περίοδος της Εκστρατείας ECOMOBILITY είναι υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Συνδιοργανωτές στις πόλεις τους είναι ο Δήμος Ελευσίνας, ο Δήμος Βριλησσίων, ο Δήμος Διονύσου, ο Δήμος Καλλιθέας, ο Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη, ο Δήμος Θερμαϊκού, ο Δήμος Βλεροιας, ο Δήμος Κατερίνης, ο Δήμος Βόλου, ο Δήμος Ναυπλιέων και ο Δήμος Μυκόνου.

Στην αναγγελία παρευρέθησαν εκτός των εκπροσώπων ΜΜΕ. εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Επιστημονικής Κοινότητας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Φορέων της Εκπαιδευτικής Κοινότητας καθώς και των Μη Κυβερνητικών Οργανισμών.

Φέτος στρατεύθηκαν και συνεργάζονται :

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Τμήμα Χημείας Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος, ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών Εργαστήριο Γεωγραφίας και Ανάλυσης Χώρου Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας, Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Εργαστήριο Εναλλακτικών Συστημάτων Μετατροπής Ενέργειας Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής Εργαστήριο Ψυχολογίας και Εφαρμογών στην Εκπαίδευση, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ AIΓΑΙΟΥ Τμήμα Περιβάλλοντος Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας, AΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών, ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Τμήμα Γεωτεχνολογίας & Περιβάλλοντος – Εργ. Ατμ. Ρύπανσης & Περιβαλλοντικής Φυσικής, ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης, ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ, TEXNIKO ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τομέας Κεντρικής Μακεδονίας, ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ & ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (MIO – ECSDE), ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, ΕΝΩΣΗ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔAΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ, ΒΙΟΜΙΜΗΤΙΣΜΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΕΖΩΝ – ΠΕΖΗ, ARTREETEAM, Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΠΑΣΤΙΚΩΝ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ DOWN ΕΛΛΑΔΟΣ, ΚΕΝΤΡΟ ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ “ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ”, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Χορηγοί Επικοινωνίας της Εκστρατείας είναι τα περιοδικά ΑUTO TΡΙΤΗ, ΜΟΤΟ ΤΡΙΤΗ, ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ & ΚΤΗΡΙΟ, CSR REVIEW και ECOTEC οι δικτυακοί τόποι www.csrnews.gr, www.ecozen,gr και η εφημερίδα ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Επίσης, στηρίζουν η εταιρίες COMBATT, WEBOLUTION, ΔΕΠΑ, ELITE CITY RESORT, XENIA VOLOS CITY RESORT, STEFI και STUDIO ANALYSIS.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ