ΙΣΝ: Επιτυχημένη αποστολή στην Αστυπάλαια

Oι δύο Κινητές Ιατρικές Μονάδες ολοκλήρωσαν με επιτυχία ακόμα μια αποστολή, αυτή τη φορά στην Αστυπάλαια, όπου οι κάτοικοι του νησιού είχαν την ευκαιρία να λάβουν εντελώς δωρεάν ολοκληρωμένη ιατρική φροντίδα και υποστήριξη από επαγγελματίες εθελοντές γιατρούς που συμμετέχουν στο πενταετούς διάρκειας Εθνικό Πρόγραμμα Αγωγής-Προαγωγής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σε νησιωτικές, ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της αποστολής των  Κινητών Ιατρικών Μονάδων στην Αστυπάλαια, η οποία διήρκησε συνολικά 5 ημέρες (29 Μαΐου- 3 Ιουνίου), 806 κάτοικοι συνολικά, όλων των ηλικιών, εξετάστηκαν από τους εθελοντές γιατρούς του Προγράμματος, πραγματοποιώντας 1.276 ιατρικές εξετάσεις και 2.261 ραντεβού. Συγκεκριμένα έγιναν 200 υπέρηχοι, 227 ηλεκτροκαρδιογραφήματα, 371 ακτινογραφίες, 113 triplex καρδιάς, 106 μαστογραφίες, 99 test Παπανικολάου, 83 έλεγχοι οστικής πυκνότητας, 37 εξετάσεις γλυκοζυλιωμένης και 40 σπιρομετρήσεις. Σημειώνεται πως κατά τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν στην Αστυπάλαια, μεταξύ άλλων, διαγνώστηκαν τρεις ασθενείς με σοβαρές καρδιολογικές παθήσεις, καθώς και ένας ασθενής με μετεγχειρητική επιπλοκή σε μεταμόσχευση κερατοειδούς.

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος , ξεκίνησε τη δράση του τον Ιανουάριο του 2014, οπότε οι δύο Κινητές Ιατρικές Μονάδες πραγματοποίησαν την πρώτη τους αποστολή στο Καστελόριζο.

Κεντρικός στόχος του Προγράμματος είναι να προσφέρειστους κατοίκους παραμεθόριων νησιών και απομακρυσμένων περιοχών της χώρας ανοιχτή πρόσβαση σε αξιόπιστες ιατρικές υπηρεσίες, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας σε εθνικό επίπεδο, ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης, οπότε ο τομέας της Υγείας πλήττεται ιδιαίτερα.

Από τον Ιανουάριο έως και σήμερα, έχουν υλοποιηθεί επιτυχώς τέσσερις (4) αποστολές, στο Καστελόριζο, την Αμοργό, την Κάσο και την Αστυπάλαια, στη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν συνολικά 5.735 ιατρικές επισκέψεις και εξετάστηκαν 2.430 πολίτες, από τηνυπεύθυνη επιστημονική ομάδα του Προγράμματος και το αρμόδιο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που στελεχώνει τις μονάδες σε κάθε τους ταξίδι.

Βασικός στόχος του Προγράμματος είναι να καλύψει σε πέντε χρόνια τις ιατροδιαγνωστικές ανάγκες 55.000 περίπου πολιτών όλων των ηλικιών, σε 35 νησιά και παραμεθόριες περιοχές, σεόλη την επικράτεια.

Ήδη, κατά τους πρώτους έξι μήνες υλοποίησής του, το Πρόγραμμα έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στον αρχικό στόχο του, να καταστήσει, για τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας, ανοιχτή και ελεύθερη την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας που χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα και ολοκληρωμένη προσέγγιση.

Την επιστημονική ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης όλου του Προγράμματος έχει ο Δρ. Παναγιώτης Κουλουβάρης, Λέκτορας Α’ της Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ορθοπεδικού Ιατρείου της Πολυκλινικής Ολυμπιακού Χωριού.

Η επόμενη αποστολή θα πραγματοποιηθεί στα Ψαρά στις 4 Ιουλίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ