Το Reload Greece ολοκλήρωσε με επιτυχία, στις 11 Φεβρουαρίου, το δεύτερο ’Accelerate’ στάδιο του Young Entrepreneurs Programme (RGYEP). Το RGYEP είναι ένα πρόγραμμα τριών φάσεων, το οποίο υλοποιείται κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς σε οκτώ πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη διάρκεια της πρώτης ’Ignite’ φάσης, φιλόδοξοι επιχειρηματίες συμμετέχουν σε εξειδικευμένα εργαστήρια στα πανεπιστήμια τους. Στο δεύτερο ‘Accelerate’ στάδιο έχουν την ευκαιρία για 1:1 mentoring , ενώ στο τρίτο στάδιο παρουσιάζουν την επιχειρηματική τους ιδέα σε ένα πάνελ κριτών στην εκδήλωση ‘Pitch’ που διοργανώνεται στις 24 Μαρτίου.
Το στάδιο ‘Ignite’ διήρκεσε τέσσερις μήνες και συγκέντρωσε συνολικά 500 συμμετέχοντες, 28 ομιλητές και 35 μέντορες. Συνολικά παρουσιάστηκαν 400 επιχειρηματικές ιδέες, εκ των οποίων αναπτύχθηκαν οι 25 και οι 11 καλύτερες επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν στη φάση ‘Accelerate’.
Η Έφη Κυρτάτα, Διευθύνουσα Σύμβουλος του RG, δήλωσε σχετικά: «Το στάδιο ‘Accelerate’ θα είναι μια εντατική περίοδος συνεργασίας των ομάδων με διακεκριμένους μέντορες, καθώς και εκπαίδευσης μέσα από masterclasses σε οικονομικά θέματα και pitching, που θα διαρκέσει συνολικά έξι εβδομάδες. Στο διάστημα αυτό, στόχος μας είναι να εφοδιάσουμε τις ομάδες με όλες τις δεξιότητες που απαιτούνται για να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια».
Οι μέντορες αποτελούν ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του RGYEP. Οι περισσότεροι είναι αναγνωρισμένοι επαγγελματίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως οι: Γιώργος Καρτάκης, Manager Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων στο Paypal, John Κεκάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της IBM, Γιάννης Πανιάρας, Γενικός Διευθυντής ΤΙΤΑΝ και Γιώργος Shoterioo, Αναπληρωτής Διευθυντής της UBS.
Τα πανεπιστήμια με τα οποία συνεργάζεται το RG στο πλαίσιο του σταδίου ‘Ignite’ είναι τα εξής: Bath, Birmingham, Cambridge, Imperial College London, London Business School, Newcastle University (London campus), Surrey, Warwick.
Οι ιδέες των ομάδων που έφτασαν στο τελικό στάδιο προέρχονται από διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων αυτών της τεχνητής νοημοσύνης, του fin-tech και των κοινωνικών επιχειρήσεων.
Οι 11 ομάδες που έφτασαν στον τελικό είναι:
– Find a Mate: μια εφαρμογή που σου βρίσκει έναν ‘sports mate’, λαμβάνοντας υπόψη τις ικανότητές, τα ενδιαφέροντα και τη διαθεσιμότητα σου, και σου δίνει τη δυνατότητα να αθληθείτε μαζί οποιαδήποτε στιγμή, οπουδήποτε και με οποιονδήποτε.
– Happy Ants: ένα design directory και μια e-commerce πλατφόρμα, η οποία βοηθά τους επαγγελματίες, καθώς και τους ιδιώτες, στο να σχεδιάζουν και να διακοσμούν καλύτερα τον χώρο τους.
– Her-Mesh: μια προσαρμόσιμη λύση Wi-Fi για σπίτια / γραφεία, η οποία προσφέρει ένα ολοκληρωμένο hardware σύστημα του δικτύου MESH Wi-Fi, μαζί με μια εφαρμογή τηλεφώνου που δίνει τη δυνατότητα για αλληλεπίδραση των χρηστών.
– Interaction Band: ένας νέος τρόπος για έμμεση αλληλεπίδραση με την τεχνολογία με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.
– Money Buddy: μια μηχανή εκμάθησης – ανάλυσης των δαπανών, ενδυναμώνοντας τους φοιτητές, ώστε να παίρνουν έξυπνες αποφάσεις για τον προϋπολογισμό διαβίωσής τους.
– Night Out Tailormade: βελτιστοποίηση στις εξόδους για διασκέδαση με τους φίλους σας, με βάση τις ακόλουθες παραμέτρους: επιθυμητή δραστηριότητα, διαθέσιμοι πόροι, απόσταση και προθυμία για ταξίδι.
– Olive Oil: η παραγωγή ελαίου δημιουργεί απόβλητα που μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή μιγμάτων χρήσιμων στις χημικές βιομηχανίες, και για τη δημιουργία «καθαρότερων αποβλήτων» πιο αποδεκτών στη φύση.
– Pushme: μια συμπαγής ηλεκτρική συσκευή που μετατρέπει μέσα σε δευτερόλεπτα τα συμβατικά ποδήλατα σε ηλεκτρικά, χωρίς να απαιτούνται εργαλεία ή μόνιμα υλικά που να είναι εγκατεστημένα στο ποδήλατο.
– Saving Circles: μια ψηφιακή πλατφόρμα που επιτρέπει την αποταμίευση με τους φίλους και την οικογένεια σε ομάδες, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα πρόσβασης σε μετρητά χωρίς τόκους.
– Skillout: μια μοναδική πλατφόρμα που συνδέει τους εκπαιδευτές για ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής με τους χρήστες που επιθυμούν να μάθουν, οικοδομώντας online κοινότητες και χαράσσοντας σαφή και εξατομικευμένη πορεία εκπαίδευσης.
– Ziraf: μία one-stop κινητή εφαρμογή αναζήτησης εστιατορίων που αποκαλύπτει τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της πόλης, ενώ παρέχει αξιόπιστες αξιολογήσεις μέσω γευσιγνωστών.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ‘Pitch’, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 24 Μαρτίου στο Λονδίνο, οι ομάδες θα παρουσιάσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες μπροστά σε ένα πάνελ κριτών και θα διαγωνιστούν για μια σειρά από βραβεία. Μεταξύ των βραβείων είναι χρηματικό έπαθλο αξίας £1,000 και η ευκαιρία να συμμετάσχουν δωρεάν στο RG Challenge, ένα εντατικό πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης 9 ημερών, όπου οι επιχειρηματίες βελτιώνουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια και έρχονται σε επαφή με δυνητικούς επενδυτές.
Το πρόγραμμα RGYEP υλοποιείται με τη στήριξη του ομίλου TITAN και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση