Στην ολλανδική πόλη Μπρέντα το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2019

Το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2019 απονέμεται στην ολλανδική πόλη Μπρέντα, επειδή, χάρη στις συνεχείς βελτιώσεις της, διευκόλυνε τη ζωή των ατόμων με αναπηρία.

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην τελετή απονομής του Βραβείου Προσβάσιμης Πόλης, στις Βρυξέλλες. Η Μπρέντα αποτελεί πηγή έμπνευσης για τις ευρωπαϊκές —και όχι μόνο— πόλεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις.

Κατά την τελετή απονομής, η επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας Εργατικού Δυναμικού, κ. Μαριάν Τίσεν, δήλωσε τα εξής: «Υπερβολικά συχνά, τα άτομα με αναπηρία αισθάνονται απομονωμένα, επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε δημόσιους χώρους ή σε μέσα μεταφοράς. Στην Μπρέντα, οι δημόσιοι χώροι που χρησιμοποιούνται καθημερινά, όπως πάρκα και καταστήματα, είναι προσβάσιμοι σε όλους. Οι ψηφιακές τεχνολογίες εξασφαλίζουν ότι όλοι οι πολίτες μπορούν να μετακινούνται χρησιμοποιώντας τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Μάλιστα, οι επενδύσεις που πραγματοποίησε η Μπρέντα απέδωσαν. Ο τουρισμός ανθεί, καθώς η πόλη είναι προσηλωμένη στην εξασφάλιση της ένταξης. Στο άμεσο μέλλον, η ευρωπαϊκή πράξη για την προσβασιμότητα θα συμπληρώσει τις προσπάθειες της Μπρέντα, θεσπίζοντας ευρωπαϊκά πρότυπα προσβασιμότητας για βασικά προϊόντα και υπηρεσίες. Οι συνδυασμένες προσπάθειές μας σε τοπικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν αλλάξει τα δεδομένα για περισσότερους από 80 εκατομμύρια Ευρωπαίους με αναπηρία.»

Με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς,βραβεύτηκαν επίσης πόλεις που κατέβαλαν εξαιρετικές προσπάθειες για να καταστήσουν προσβάσιμη την πολιτιστική τους κληρονομιά. Κατά την απονομή των βραβείων, ο επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, κ. Τίμπορ Νάβρατσιτς, δήλωσε τα εξής: «Ένας από τους βασικούς στόχους του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι να δίνει σε όλους τη δυνατότητα να ανακαλύπτουν και να απολαμβάνουν την πολιτιστική κληρονομιά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι ενθουσιασμένος που στο πλαίσιο της φετινής εκδήλωσης για το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης, προβλέπεται η απονομή ειδικού βραβείου σε δύο πόλεις που βελτίωσαν την προσβασιμότητα των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς τους. Συγχαίρω, λοιπόν, την πόλη Βίμποργκ της Δανίας και την πόλη Μοντεβέρντε της Ιταλίας για τις ενέργειες που πραγματοποίησαν, και ευελπιστώ ότι πολλές άλλες πόλεις θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.»

Για το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε 52 αιτήσεις. Η πόλη Εβρέ στη Γαλλία και η πόλη Γκντίνια στην Πολωνίαέλαβαν το δεύτερο και το τρίτο βραβείο. Η κριτική επιτροπή εκθείασε την Εβρέ, επειδή εστίασε τις προσπάθειές της στις αόρατες αναπηρίες, και την Γκντίνια για τις πρωτοβουλίες της με σκοπό την ένταξη των ατόμων με νοητική υστέρηση. Τέλος, η πόλη Κάποσβαρ της Ουγγαρίας και η πόλη Βίγο της Ισπανίας έλαβαν ειδική μνεία. Αναγνωρίστηκαν, αφενός, οι συνεχείς βελτιώσεις που πραγματοποίησε το Κάποσβαρ και, αφετέρου, η καινοτόμος αρχιτεκτονική του Βίγο παρά τη δυσχερή μορφολογία του εδάφους του.

Ιστορικό 

Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης

Ο διαγωνισμός για το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης, που διοργανώνει από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ των Ατόμων με Αναπηρία, είναι μία από τις δράσεις που προβλέπονται στη στρατηγική της ΕΕ για την αναπηρία 2010-2020 με στόχο τη δημιουργία μιας Ευρώπης χωρίς εμπόδια. Επιβραβεύονται οι πόλεις που δείχνουν τον δρόμο για την υπερκέραση των φραγμών που υπάρχουν σήμερα στην Ευρώπη. Το βραβείο απονέμεται στην πόλη η οποία έχει βελτιώσει με απτό και βιώσιμο τρόπο την προσβασιμότητα όσον αφορά βασικές πτυχές της ζωής στο αστικό περιβάλλον και η οποία έχει συγκεκριμένα σχέδια για περαιτέρω βελτιώσεις. Σκοπός του βραβείου είναι να εμπνεύσει άλλες πόλεις που μπορεί να αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις και να προωθήσει ορθές πρακτικές σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης αφορά ευρωπαϊκές πόλεις με περισσότερους από 50 000 κατοίκους. Οι πόλεις πρέπει να αποδείξουν ότι προσεγγίζουν σφαιρικά την προσβασιμότητα, σε τέσσερις βασικούς τομείς: δομημένο περιβάλλον και δημόσιοι χώροι· μεταφορές και σχετικές υποδομές· πληροφόρηση και επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων νέων τεχνολογιών (ΤΠΕ)· και εγκαταστάσεις και υπηρεσίες κοινής ωφελείας.

Πέρυσι ο διαγωνισμός ήταν, κατ’ εξαίρεση, ανοικτός σε πόλεις με λιγότερους από 50 000 κατοίκους, με σκοπό την απονομή ειδικού βραβείου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης απονέμεται κατά την ετήσια Ευρωπαϊκή Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, στην οποία συμμετέχουν περίπου 400 άτομα από ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι προηγούμενοι νικητές του βραβείου είναι οι εξής: 2018, Λυών (Γαλλία)· 2017, Τσέστερ (Ηνωμένο Βασίλειο)· 2016, Μιλάνο (Ιταλία)· 2015, Μπόρας (Σουηδία)· 2014, Γκέτεμποργκ (Σουηδία)· 2013, Βερολίνο (Γερμανία)· 2012, Σάλτσμπουργκ (Αυστρία)· 2011, Άβιλα (Ισπανία).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ