«Φίλοι του Θεοτόκος»: Χτίζοντας ένα καλύτερο αύριο

Σε μια εποχή που η κοινωνία έχει γυρίσει τις πλάτες της στους πιο αδύναμους και στους πιο ανίσχυρους κάποιοι προσπαθούν να κρατήσουν ισορροπίες. Στις ασκήσεις αυτές της κοινωνικής ισορροπίας από τους πρωτοστάτες είναι το Ίδρυμα «Θεοτόκος» το οποίο είναι μέλος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί».

Σε αυτό 400 περίπου παιδιά που χρήζουν ειδικής εκπαίδευσης έχουν τον δικό τους ρόλο. Τη δική τους «στέγη», κάτω από την οποία εξασκούν τις δεξιότητες τους στη μαγειρική, στην ξυλουργία, στην τυπογραφία, στην υφαντουργεία, στην αγγειοπλαστική, στην χειροτεχνία στον αθλητισμό ακόμη και στον πολιτισμό.

Ξεναγός μας  στην επίσκεψη μας στο Ίδρυμα η Πρόεδρος των «Φίλων του Θεοτόκος» η κυρία Έρρικα Οικονόμου.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στο Ίδρυμα διαπιστώσαμε πως τα παιδιά που «φοιτούν» σε αυτό χαίρονται τη ζωή όπως τους αξίζει… Και τι τους αξίζει; Το δικαίωμα για ένα καλύτερο αύριο. Και αυτό το χτίζουν μέρα με την μέρα στην Θεοτόκο.

«Θεοτόκος», ένα ίδρυμα που λειτουργεί από το 1963 και εξυπηρετεί παιδιά με νοητική υστέρηση. Θα μας εξηγήσετε λίγο πιο αναλυτικά ποιες είναι οι ενέργειες και οι δράσεις του Ιδρύματος;

«Όπως διαπιστώσατε το «Θεοτόκος» είναι ένα Ίδρυμα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης μέσα στο οποίο τα παιδιά αναπτύσσουν τις δραστηριότητες ικανότητες τους στην μαγειρική – ζαχαροπλαστική, στο θέατρο και τον πολιτισμό, στον αθλητισμό αλλά ταυτόχρονα αποκτούν και επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες ώστε να εφοδιαστούν με τον καλύτερο τρόπο για να ενσωματωθούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους  στο κοινωνικό σύνολο έτσι ώστε να είναι μέλη του κοινωνικού ιστού. Τα παιδιά τα έχουμε αγκαλιάσει όλα μαζί και το κάθε ένα ξεχωριστά. Σκοπός μας είναι να περνούν καλά και στη συνέχεια να μαθαίνουν και να αφομοιώνουν οτιδήποτε τους φανεί ιδιαίτερα χρηστικό στη ζωή τους».

Από το 1997 που το Θεοτόκος έγινε μέλος του «Μαζί για το Παιδί» έως σήμερα έχουν περάσει 19 χρόνια.  Τα τελευταία χρόνια που η χώρα έχει μπει στη δίνη των μνημονίων δυσκολεύεστε και αν ναι σε τι βαθμό;

«Σίγουρα η κρίση δεν μας έχει αφήσει ανεπηρέαστους… Κάθε άλλο μάλιστα. Προσπαθούμε να σταθούμε όρθιοι. Τα παιδιά μας είναι η κινητήρια δύναμη μας. Παραδείγματος χάριν ένα από τα μεγάλα μας έξοδα μηνιαίως είναι τα πούλμαν για τη μεταφορά των παιδιών! Τα νοσήλια καθυστερούν να αποδοθούν από την πολιτεία προς το Ίδρυμα και η κρατική επιχορήγηση που λαμβάναμε έχει μειωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% με αποτέλεσμα ο φορέας να είναι σε «αρνητικό ισοζύγιο».

Πόσα είναι τα παιδιά που καθημερινά περνάνε το κατώφλι του «Θεοτόκος» και πόσα έχουν εξυπηρετηθεί από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του;

«Σήμερα φοιτούν καθημερινά 370 παιδιά και νέοι εκ των οποίων οι 60 περίπου είναι άποροι ή και ανασφάλιστοι και υποστηρίζονται με προγράμματα, πρότυπα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Επίσης άλλα 120 παιδιά βρίσκονται στην αγορά εργασίας με υποστήριξη από το ίδρυμα. Αυτός είναι και ο τελικός στόχος- να βρουν τα παιδιά αυτά δουλειά ώστε να είναι αυτάρκη και όχι να είναι «βάρος»  στην οικογένεια τους.  Το «Θεοτόκος» έχει εξυπηρετήσει και υποστηρίξει περισσότερα από 5.000 άτομα κατά τη διάρκεια των 54 ετών λειτουργίας του».

Οι «Φίλοι του Θεοτόκος» είναι κάτω από την  ομπρέλα του «Μαζί για το Παιδί», πως θα χαρακτηρίζατε αυτή τη συνύπαρξη;

«Οι Φίλοι του Θεοτόκος» είναι ένας  από τους φορείς που απαρτίζουν το «Μαζί για το Παιδί».  Είμαστε ένα κομμάτι, μια ψυχή. Η κεντρική ιδέα είναι  το «η ισχύς εν τη ενώσει» και αν θέλετε είναι το καθεστώς  στο οποίο έχουμε «χτίσει» το όραμα μας. Τα θεμέλια είναι γερά στα 20 χρόνια αυτά.

Ποια είναι τα όνειρα αλλά και οι προσδοκίες σας για το μέλλον; Πιστεύετε σε καλύτερες ημέρες;

«Όταν δουλεύεις με παιδιά και συναναστρέφεσαι μαζί τους είσαι «υποχρεωμένος» να προσδοκείς σε καλύτερες ημέρες. Τα παιδιά μας, όπως ανέφερα και πριν, μας δίνουν την ψυχική ώθηση να δημιουργούμε πεδία δράσης γι’ αυτά. Το χαμόγελο τους είναι η καλύτερη ανταμοιβή. Η ευτυχία τους είναι ο σκοπός μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ