CR INDEX 2012

Βραβεύτηκαν στις 20 Μαΐου, σε επίσημη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο ξενοδοχείο Divani Caravel, οι 14 εταιρείες που διακρίθηκαν το 2012 για τις επιδόσεις τους στην εφαρμογή υπεύθυνων εταιρικών πρακτικών, βάσει του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης (CR Index).

Η αξιολόγηση εταιρειών κατά τον CR Index – διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο του κορυφαίου βρετανικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Business in the Community (BITC) για τη συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων εταιρειών και οργανισμών στο κομμάτι της Εταιρικής Ευθύνης – πραγματοποιείται φέτος στην Ελλάδα για πέμπτη συνεχή χρονιά από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης (Corporate Responsibility Institute).

Oι εταιρείες που συμμετέχουν διαχρονικά στην αξιολόγηση κατάφεραν να κρατήσουν τις θέσεις τους και να βελτιώσουν – σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικά – τις επιδόσεις τους, παρά το γεγονός ότι τα κριτήρια της αξιολόγησης φέτος παρουσίασαν αυξημένη δυσκολία, λόγω της αναθεώρησής τους από to BITC, που προσπαθεί διαρκώς να ανανεώνει τη μεθοδολογία του, καθρεφτίζοντας τις σύγχρονες τάσεις και εξελίξεις στο χώρο της Εταιρικής Ευθύνης. Παράλληλα, νέες εταιρείες συμμετείχαν φέτος στην αξιολόγηση, διευρύνοντας την “οικογένεια” του CR INDEX[1].

Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης του CR Index, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες επιθεώρησαν με βάση διεθνή πρότυπα και κριτήρια τις επιδόσεις και τη συμβολή των επιχειρήσεων στους τέσσερις βασικούς πυλώνες που αξιολογεί ο Εθνικός Δείκτης Εταιρικής Ευθύνης: την κοινωνία, το περιβάλλον, τους εργαζόμενους και την αγορά.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Δείκτη, υπάρχουν τέσσερα επίπεδα διάκρισης των επιδόσεων ενός οργανισμού: Platinum, Gold, Silver και Bronze. Φέτος στην Ελλάδα, διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν οι ακόλουθες εταιρείες:

•    στην κατηγορία PLATINUM: DIAGEO Hellas, ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ, ΟΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς
•    στην κατηγορία GOLD: Ideales, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
•    στην κατηγορία SILVER: GENESIS Pharma, MAMIDOIL JETOIL, Novartis Hellas, VODAFONE
•    στην κατηγορία BRONZE: ALPHA BANK, SCA Hygiene Products, ΔΕΠΑ

Επιπλέον, δόθηκε ένα βραβείο ανά επίπεδο διάκρισης για να τιμήσει την εταιρεία με τη μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με την περσινή της αξιολόγηση, καθώς και ένας ειδικός έπαινος ανά πυλώνα αξιολόγησης του CR Index στην εταιρεία με την καλύτερη επίδοση στο συγκεκριμένο πεδίο:

•    Best progress PLATINUM award: DIAGEO Hellas, ΟΤΕ
•    Best Progress GOLD award: EΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
•    Best progress SILVER award: GENESIS Pharma
•    Best progress BRONZE award: ΔΕΠΑ
•    Έπαινος για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ
•    Έπαινος για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
•    Έπαινος για το ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Novartis Hellas
•    Έπαινος για την ΑΓΟΡΑ: VODAFONE

pinakas-crindex

Τη βράβευση των εταιρειών τίμησαν με τη συμμετοχή τους στη διαδικασία απονομής των βραβείων οι: Ντίνος Ανδριανόπουλος, Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. της Ένωσης Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδας, Γιάννος Γραμματίδης, Πρόεδρος Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Ελένη Δοντά, Γενική Διευθύντρια Συνδέσμου Ελέγχου Επικοινωνίας, Κωνσταντίνος Ευριπίδης, Πρόεδρος Δ.Σ. Λέσχης Επιχειρηματικότητας, Γεώργιος Καββαθάς, Πρόεδρος Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας, Νικήτας Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Διοίκησης, Νίκος Μπιλίρης, Α’ Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων, Χάρης Οικονομόπουλος, Πρόεδρος Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Τραυλός, Πρύτανης ΑLBA Business School, Στέλιος Σταυρίδης, Πρόεδρος Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου, Σεραφείμ Τσόκας, Γ.Γ. Υπουργείου Ανάπτυξης, Δημήτρης Χαραλάμπης, Μέλος Δ.Σ. Ινστιτούτου Επικοινωνίας.

Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο κ. Γιώργος Αυλωνίτης, Καθηγητής του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ακολούθησε ομιλία της κ. Blanca Grey, Senior Manager, CR Index, Marketplace Sustainability Team στο BITC, που παρευρέθηκε στην εκδήλωση προς τιμήν των πέντε χρόνων της συνεργασίας του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης με το BITC, για τη διενέργεια των αξιολογήσεων του CR INDEX στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, κ. Δημήτρης Μαύρος, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους τονίζοντας τη σημασία της Εταιρικής Ευθύνης για τις σύγχρονες επιχειρήσεις: «Σε αυτήν ακριβώς τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία που αντιμετωπίζει η χώρα μας, η σημασία της ενσωμάτωσης της Εταιρικής Ευθύνης στη στρατηγική και την καθημερινή πρακτική της επιχείρησης, παύει να είναι πολυτέλεια. Καθίσταται πλέον κάτι περισσότερο από αναγκαιότητα. Στο βαθμό που η επιχείρηση θα επενδύσει στρατηγικά στην Εταιρική Ευθύνη, θα επιβιώσει της οικονομικής ύφεσης και της έντονης φθοράς της εμπιστοσύνης καταναλωτών και πολιτών προς επιχειρήσεις και οργανισμούς, και θα συνεχίσει την πορεία της προς μία βιώσιμη ανάπτυξη», τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της Τελετής Βράβευσης ο κ. Μαύρος ανακοίνωσε τη διεύρυνση του Δ.Σ. του Ινστιτούτου με στελέχη γνωστά στην αγορά για τη γνώση και την εμπειρία τους στην ΕΚΕ: την κ. Αναστασία Αγγελή, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων Diageo Hellas, την κ. Λένα Μαμιδάκη, Διευθύντρια Μάρκετινγκ, Επικοινωνίας, ΕΚΕ της ΜΑΜΙDOIL JETOIL, τον κ. Μηνά Μαυρικάκη, Διευθυντή Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, και την κ. Ντέπη Τζιμέα, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου ΟΤΕ. Η κίνηση αυτή θα ενδυναμώσει το άνοιγμά του Ινστιτούτου προς την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και θα συμβάλει στην ενσωμάτωση όσο το δυνατόν περισσότερων καλών πρακτικών. Παράλληλα, το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης θα είναι έτσι καλύτερα τοποθετημένο για τη δημιουργία και την προώθηση θεσμών, όπως το “Sustainable Leadership Forum – Forum Αειφορικής Ηγεσίας”, το οποίο παρουσίασε συνοπτικά κατά την Τελετή Βράβευσης ο κ. Γιάννης Φρέρης, Μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου. Στο Sustainable Leadership Forum, CSR Managers και εκπρόσωποι φορέων, ΜΚΟ και Ινστιτούτων, θα δημιουργήσουν ένα «μανιφέστο» αρχών και αξιών, ως βάση για μία ένωση γνώσης και δύναμης στελεχών δραστήριων στον τομέα της Εταιρικής Ευθύνης. Στόχος της ένωσης αυτής θα είναι να συμβάλει στην προώθηση κοινών δράσεων και στην ετήσια αξιολόγηση και βράβευση των «ηγετών της Αειφορίας».

Τη μεθοδολογία της αξιολόγησης που πραγματοποιείται βάσει των κριτηρίων του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης, τα αποτελέσματα της φετινής κατάταξης, καθώς και τα συγκριτικά αποτελέσματα των πέντε χρόνων παρουσίας του CR Index στην Ελλάδα παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, κ. Νίκος Αυλώνας, o οποίος συντόνισε και τις βραβεύσεις των εταιρειών που διακρίθηκαν, από κοινού με την κ. Μαρία Λαζαρίμου, μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου.

Ανάμεσα στους χορηγούς επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν και η Direction Εκδοτικός Οργανισμός Α.Ε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ