Στο DNA των επιχειρήσεων η ΕΚΕ

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) επαναπροσδιορίζεται και επανατοποθετείται στην ελληνική αγορά και χωρίς ιδιαίτερο προϋπολογισμό «ενσωματώνεται» στην επιχειρησιακή στρατηγική και στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων και των φορέων.

Ως καινοτόμος λύση και εργαλείο βιωσιμότητας, ανάπτυξης και «συνομιλίας» με την αγορά και την κοινωνία, η ΕΚΕ δημιουργεί πολλαπλά οφέλη, αποτελώντας μέσο αύξησης πωλήσεων, κτισίματος brand name, ενδυνάμωσης σχέσεων με τους εργαζόμενους και γενικότερα επίτευξης στρατηγικών στόχων.

Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν πρόσφατα στο InnovAthens ο Τομέας Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ & Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) και ο Τομέας Εταιρικών Υποθέσεων (ΤΕΥΠ) της ΕΕΔΕ για τη Γυναικεία Υπευθυνότητα στην πορεία της Ανάπτυξης, οι ομιλητές προσπάθησαν να απαντήσουν στην ερώτηση αν η ΕΚΕ είναι νοοτροπία, τρόπος λειτουργίας ή στρατηγικό εργαλείο.

«Κλειδί για την επιτυχία και την ανάπτυξη μιας επιχείρησης είναι το να κερδίσει την εμπιστοσύνη των υπαρχόντων και των δυνητικών stakeholders (ενδιαφερομένων μερών)», τόνισε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Dr. Yılmaz Argϋden, Chairman της Rothschild Türkiye, που είναι εθνικός εκπρόσωπος της Τουρκίας στο Global Compact. «Τέτοιες σχέσεις εμπιστοσύνης μπορούν να καθιερωθούν μόνο, εάν επιδεικνύεται πραγματική ευαισθησία σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς και σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης. Σήμερα, οι επιτυχημένοι και βιώσιμοι οργανισμοί χρειάζεται να επιδείξουν όχι μόνο προθυμία να συμπεριλάβουν τους stakeholders στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, αλλά να αγκαλιάσουν μία κουλτούρα διαφάνειας και ευθύνης. Να είναι δίκαιοι και συνεπείς στις σχέσεις τους μαζί τους και να έχουν επίσης οργανωτική υποδομή που εξασφαλίζει καλή διακυβέρνηση και κοινωνική ευθύνη».

Την εκδήλωση χαιρέτισε η πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΟΓΜΕ. κ. Αναστασία Μάνου και ο αντιπρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΥΠ, κ. Γιάννης Φρέρης. Στη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα και την ΕΚΕ αναφέρθηκε η κ. Αλεξάνδρα Πάλλη, Αντιπρόεδρος του EuroCommerce και Γενική Γραμματέας στο Ελληνικό Δίκτυο για την ΕΚΕ. Με την προσέγγιση και τον επαναπροσδιορισμό της ΕΚΕ ασχολήθηκε το πάνελ που αποτελούσαν οι κ. Αγγελική Παπαδοπούλου, Corporate Affairs Manager της Nestle Hellas και Γενική Γραμματέας της Δ.Ε. του ΤΕΥΠ, Σίσσυ Ηλιοπούλου, Ταμίας της Δ.Ε. του ΤΕΥΠ, Ελλη Παναγιωτοπούλου, Corporate Relations Manager της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και Μέλος Δ.Ε. του ΤΕΥΠ, Δέσποινα Μπακιρλή, Γενική Διευθύντρια της Allanton και Στέφανος Διανέλος, Head of CORA στην British American Tobacco Hellas, υπό τον συντονισμό των κ. Γιάννη Φρέρη, αντιπροέδρου της Δ.Ε. του ΤΕΥΠ και Διευθυντή Εταιρικής Επικοινωνίας & Αειφόρου Ανάπτυξης στη ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. και Αναστασίας Ψωμιάδη, Μέλους της Δ.Ε. του ΤΟΓΜΕ και προέδρου της APSON ΕΚΕ.

Συνοπτικά κατέληξαν στα ακόλουθα:

–    Επαναπροσδιορίστηκε η ΕΚΕ ως στρατηγικό εργαλείο  των επιχειρήσεων όλων των μεγεθών κυρίως των μικρομεσαίων
–    Απεγκλωβίστηκε η ΕΚΕ από την έννοια της φιλανθρωπίας, πολυτέλειας και αποσπασματικών ενεργειών
–    Παρουσιάστηκαν τρόποι προσαρμογής  δράσεων ΕΚΕ μεγάλων εταιρειών για τις ανάγκες των μικρομεσαίων
–    Τονίστηκε ότι η ΕΚΕ αποτελεί αναγκαιότητα και κομμάτι του DNA κάθε εταιρείας, αποτελώντας τρόπο λειτουργίας και νοοτροπία
–    Δόθηκε έμφαση στον τρόπο υλοποίησης ενεργειών ΕΚΕ χαμηλού κόστους
–    Αναδείχθηκε η ίδια η επιχειρηματικότητα  ως ΕΚΕ για την ελληνική (τουλάχιστον) κοινωνία και οικονομία

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών και με την υποστήριξη του Innovathens –  Kόμβος Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων. Υποστηρικτές ήταν οι Apson EKE, White-fox, χορηγός επικοινωνίας το περιοδικό Manager και χορηγοί διαδικτυακής επικοινωνίας τα επιχειρώ.gr και SofokleousIn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ