Βαλκανικός Διαγωνισμός Green Ideas 2021

Ο Βαλκανικός διαγωνισμός πράσινων ιδεών «Balkan Green Ideas», μια διοργάνωση του Balkan Green Foundation με την υποστήριξη του Rockefeller Brothers Fund, πραγματοποιήθηκε στις 26 έως τις 28 Οκτωβρίου ακολουθώντας το υβριδικό μοντέλο (online & δια ζώσης συμμετοχές). Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 21 ιδέες από την Αλβανία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, τη Βόρεια Μακεδονία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την Ελλάδα.

Η Ελλάδα συμμετείχε με τρεις ιδέες και στις 2 κατηγορίες, που είχαν προκριθεί στον Ελληνικό τοπικό διαγωνισμό-Green Ideas Greece.

Στην κατηγορία Α. Νέες Ιδέες, συμμετείχαμε με το «The Pokari Project» που στοχεύει να αποκαταστήσει την αξία του ελληνικού μαλλιού. Χρησιμοποιώντας μαλλί τοπικών φυλών και αποζημιώνοντας τους αγρότες με δίκαιη τιμή, παράγουν τοπικά ένα νήμα που υποστηρίζει τον πρωτογενή τομέα, μειώνει την ποσότητα του μαλλιού που απορρίπτεται και συμβάλλει στη διατήρηση των τοπικών φυλών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στην κατηγορία Β. Ιδέες σε αρχικό στάδιο εξέλιξης συμμετείχαμε με δύο ιδέες:

  • με το “Aegean Cargo Sailing”, που προσφέρει ένα οικολογικό μοντέλο μεταφοράς προσελκύοντας παραγωγούς, ταξιδιώτες και ντόπιους προκειμένου να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο δίκτυο «γαλάζιας οικονομίας» στα νησιά του Αιγαίου με 3 τρόπους: i) πράσινη αιολική ιστιοπλοϊκή μεταφορά βιολογικών και παραδοσιακών προϊόντων, ii) πολιτιστικές, γαστρονομικές, ιστιοπλοϊκές εκδρομές στα νησιά του Αιγαίου, iii) προώθηση τοπικών οικολογικών και παραδοσιακών προϊόντων σε Ελληνικές και Μεσογειακές αγορές.
  • με το «Καινοτόμες εφαρμογές βιώσιμης γεωργίας “από το χωράφι στο ράφι”– ΚοινΣΕπ. Παλαιοβράχα» που ως βασικό στόχο έχει να να επιτευχθεί η παραγωγή τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας, από μία ομάδα παραγωγών, με σεβασμό στο περιβάλλον, τον συνάνθρωπο και την κοινότητα καθώς και τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας,

Την Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα όπου η Ελλάδα κέρδισε το πρώτο βραβείο στην Κατηγορία Β – Ιδέες σε αρχικό στάδιο εξέλιξης με την ιδέα «Καινοτόμες εφαρμογές βιώσιμης γεωργίας “από το χωράφι στο ράφι”- ΚοινΣΕπ. Παλαιοβράχα»  με έπαθλο $10.000.

Tο Balkan Green Ideas στοχεύει στην υποστήριξη καινοτόμων ιδεών πράσινης ή/και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, ενεργοποιώντας ομάδες να εξελίξουν ιδέες που χρησιμοποιούν τοπικούς πόρους και δίκτυα. Παράλληλα, ο διαγωνισμός αποσκοπεί στο να συνδράμει στη δημιουργία βιώσιμων συνεργασιών μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων.

Ο διευθυντής του HIGGS, κος Σωτήρης Πετρόπουλος,  δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη Βαλκανική διάκριση της ελληνικής ιδέας «Καινοτόμες εφαρμογές βιώσιμης γεωργίας “από το χωράφι στο ράφι” στην κατηγορία Β. Ιδέες σε αρχικό στάδιο εξέλιξης λαμβάνοντας μάλιστα την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των άλλων συναγωνιζόμενων ιδεών και ιδιαίτερα χαρούμενοι που για 2η συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα βραβεύεται σε αυτόν τον θεσμό. Ευχόμαστε σε όλους τους νικητές από όλες τις χώρες να αξιοποιήσουν τα βραβεία με τον μέγιστο αποτελεσματικό τρόπο, αυξάνοντας τον θετικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό, αντίκτυπο. Χαιρόμαστε για την εξαιρετική συνεργασία με τη HumanRights360 και ευχαριστούμε θερμά το Rockefeller Brothers Fund, το  Helidoni Foundation, την Whitetip Investments και το Erasmus+ programme που έδωσε την ευκαιρία σε αυτές τις καινοτόμες ιδέες από την Ελλάδα να εξελιχθούν και να προχωρήσουν στην υλοποίησή τους. Ο διαγωνισμός αποτελεί ένα ξεχωριστό παράδειγμα καλών πρακτικών συνεργασίας μεταξύ των  χωρών των Βαλκανίων».